Bianca Brasser
Bianca Brasser Nieuws 14 jan 2015 / 07:17 uur

Vrees run op labradoodles door Boer-Zoekt-Vrouw-hond

Niet een boer, een koe of Yvon Jaspers, maar hond Tommy lijkt de harten te stelen van de Boer Zoekt Vrouw-kijkers. Op Twitter volgt tijdens de uitzending de een na de andere lovende reactie over de Australian Labradoodle van Yvon Jaspers. De hond heeft inmiddels zelfs een eigen twitteraccount, in het leven geroepen door een fan. Hoewel positieve aandacht, is de Australian Labradoodle Association Europe (ALAEU) niet blij met de enorme populariteit van hond Tommy. De vereniging, waarbij 60 Europese fokkers van Australian Labradoodles zijn aangesloten, vreest voor impulsaankopen en onbetrouwbare nieuwe fokkers die zo goedkoop en snel mogelijk meer van deze honden zullen fokken om aan de stijgende vraag te kunnen voldoen.

Mailbox vol

„Direct na de aankondiging van het nieuwe seizoen van Boer Zoekt Vrouw, waarin hond Tommy voor het eerst te zien was, stroomde mijn mailbox al vol met aanvragen voor een puppy”, zegt Carolien van Beek voorzitter ALAEU en fokker van Australian Labradoodles. „En ook nu, na de eerste uitzendingen zie ik het aantal aanvragen stijgen.” De vraag naar Australian Labradoodles is volgens Van Beek al jaren groter dan het aanbod, waardoor er bij ALAEU- fokkers altijd een wachtlijst is van tenminste een half jaar. „Daar willen deze mensen niet op wachten. Ze zien de hond van Yvon en willen zo’n hond het liefst morgen al in huis. Via Marktplaats is een labradoodle van een niet geregistreerde fokker dan zo gekocht.”

Geen poedel bij labrador

Naast de impulsaankopen via internet vreest Van Beek vooral voor fokkers die honden verkopen als ’Australian Labradoodles’, terwijl de afkomst niet bekend is. „Je kan niet zomaar een labrador bij een poedel zetten om een Australian Labradoodle te krijgen”, legt Van Beek uit. „Bij ons geregistreerde fokkers, fokken alleen met Australian Labradoodles die aan gezondheidseisen voldoen. Poedels of labradors komen hier niet meer tussen. Het gevaar als dat wel gedaan wordt, is dat er bijvoorbeeld meer labrador in de pup komt waardoor de hond een andere vacht krijgt. Australian Labradoodles staan bekend een vacht te hebben die niet of nauwelijks verhaart, wat ideaal kan zijn voor mensen met een allergie. Maar als de hond niet goed gefokt is, kan deze toch gaan verharen.”

Verzorging

Van Beek raadt mensen die ’verliefd’ zijn geworden op hond Tommy en ook een Australian Labradoodle willen aan goed over de aanschaf na te denken. „Het zijn geweldige honden, maar vergeet niet dat de hond van Yvon die we op tv zien, goed is opgevoed. Dat kost tijd en ook de vacht vergt nogal wat onderhoud, zoals borstelen en knippen. Het zijn meer dan alleen leuke knuffelbeertjes.” Een Australian Labradoodle met ALAEU-stamboom kost gemiddeld 2.000 euro.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Vrees run op labradoodles door Boer-Zoekt-Vrouw-hond
Sluiten