Rens Oving
Rens Oving Nieuws 13 jan 2015
Leestijd: 2 minuten

Voorlopig voor het laatst meer scholieren

Het aantal middelbare scholieren is vorig jaar een klein beetje gegroeid. Dat is waarschijnlijk voor het laatst. Vanaf komend schooljaar, of anders het jaar daarna wordt krimp verwacht.

Volgens de nieuwste cijfers van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) kwamen er dit schooljaar 210.299 brugpiepers bij. Het totale aantal scholieren voor kwam daarmee uit op 992.015, ongeveer 11.000 meer dan het jaar ervoor. DUO gaat er inmiddels van uit dat het niet lang meer duurt of het voortgezet onderwijs treft hetzelfde lot. Mogelijk vanaf volgend schooljaar, en anders in 2016 zal het aantal middelbare scholieren gaan dalen. Een maximaal aantal van 1 miljoen scholieren zal dan net niet worden gehaald.

Krimp

Want in tegenstelling tot de middelbare scholen is het aantal leerlingen op de basisschool al enkele jaren aan het dalen. Aan het begin van dit jaar gingen er zo’n 20.000 minder kinderen naar de basisschool. Ongeveer honderd basisscholen sloten daarom afgelopen jaar voorgoed hun deuren.

Staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs is daarom nu al druk bezig om het leerlingenverlies op te vangen. Vanaf volgend schooljaar mogen leerlingen maximaal de helft van hun lessen op een andere school volgen. Hierdoor moet flexibele samenwerking mogelijk worden waardoor sluiting beperkt blijft. Ook komt er een potje geld vrij dat het verlies aan inkomsten na een scholenfusie moet compenseren.

vmbo

Vooral het vmbo lijkt hard geraakt te gaan worden door de leerlingendaling. Volgens de VO-raad is hier zelfs sprake van een dubbele krimp. Steeds meer scholieren gaan naar de havo of het vwo. Waar vroeger nog zes op de tien leerlingen naar het vmbo ging is dit inmiddels nog maar helft. Vooral kleinere scholen zullen daarom meer moeite hebben om al hun vmbo-afdelingen in de toekomst open te houden. Het ligt daarom voor de hand dat met name in het praktijkonderwijs de komende jaren fusies en sluitingen zullen voorkomen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Voorlopig voor het laatst meer scholieren
Sluiten