Robyn van Gorsel
Robyn van Gorsel Nieuws 19 jan 2015 / 16:52 uur

Vijf must-sees op het Internationaal Film Festival

De vierenveertigste editie van het Internationaal Film Festival in Rotterdam gaat woensdag van start. Met bijna vijfhonderd films verspreid over tien dagen is het hét grootste filmfestival van Nederland. Filmkenner en journalist Robbert Blokland tipt vijf films die volgens hem zeker de moeite waard zijn om te bezoeken.

Timbuktu
„Deze film is genomineerd voor een Oscar en die zou hij wel eens kunnen winnen. Timbuktu is een film over Mali, dat in handen is van religieuze fundamentalisten. Bijna alles is er verboden en overtredingen worden hard gestraft. Het is het debuut van regisseur Abderrahmane Sissako en bevat veel intrigerende beelden, die lang in je gedachten blijven hangen. Deze tragedie wordt met de dag actueler, met al dat terreurgeweld van om ons heen.”

Big Eyes
„Een nieuwe film van regisseur Tim Burton en hij voldoet wederom aan alle verwachtingen. Het is een Amerikaanse biografische film over kunstfraude in de twintigste eeuw. Een man doet zich voor als schilder, terwijl zijn vrouw alles maakt. De naam Big Eyes is een link naar de schilderijen, waarop de personages altijd grote ogen hebben. Amy Adams speelt de hoofdrol en dat doet ze uitstekend. De film gaat tijdens het filmfestival in première.”

Atlantic
„Het project rondom deze film liep al langer, maar hij draait nu eindelijk. Het is een soort roadmovie, maar dan op de oceaan. Er zit ook niet echt een concreet verhaal achter, maar het is meer een pleidooi voor het leven op aarde, hoe mooi het hier is. Het is daarom ook meer een documentaire met heel veel verschillende shots. Dat maakt het hypnotiserend, als je de film kijkt raak je bijna in een trance. Dat maakt de film zo bijzonder en aantrekkelijk.”

Glucklauf
„Deze film is al bekend door De Wereld Draait Door. De cast kent geen bekende Nederlanders. Gluckauf vertelt het verhaal van een man in een arm gedeelte van Zuid-Limburg die zijn zoon wil behoeden voor het slechte pad. Uiteindelijk kiest zijn zoon er toch voor om zich in te laten met onzuivere figuren, waarna zijn vader alles op alles stelt om hem weer op het rechte pad te krijgen. Het is een prachtig en meeslepend vaderzoondama dat je bij de keel grijpt.”

Turist
„Dit Zweedse drama wordt een grote favoriet bij het publiek. Het verhaal gaat over een gezin dat op wintersportvakantie gaat in de Franse Alpen. Er dreigt een lawine te ontstaan en de vader redt eerst zichzelf voordat hij aan zijn gezin denkt. Als de lawine uitblijft heeft dat grote gevolgen voor de sfeer van de rest van de vakantie. Het is echt een meesterwerk, deze film van regisseur Ruben Östlund. Jammer dat hij niet voor een Oscar is genomineerd.”

Reageer op artikel:
Vijf must-sees op het Internationaal Film Festival
Sluiten