Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 9 jan 2015
Leestijd: 3 minuten

Vier gijzelaars joodse winkel Parijs gedood

Update 18:34: Het lot van de vrouwelijke verdachte, Hayat Boumeddiene, is onduidelijk. CNN meldt op basis van de politie dat zij ontsnapt is en op de vlucht is geslagen. Volgens de Franse krant Le Monde was de 26-jarige verdachte niet in de winkel.Update 18:03: Vier gijzelaars zijn omgekomen in de joodse supermarkt in Parijs. Dat meldde een bron binnen de politie. Onduidelijk is of zij zijn omgekomen bij de bestorming van de winkel.Update 17:26: Volgens de Franse krant Le Monde is ook de gijzelnemer in de supermarkt in Parijs gedood. Volgens Franse media zijn er drie politieagenten gewond geraakt bij de bestorming van de supermarkt. Het is nog onduidelijk wat er met de tweede gijzelnemer is gebeurd.

Beeldmateriaal van de bestorming van de supermarkt door de politie:

Update 17:22: Volgens het Franse persbureau AFP zijn de gijzelaars uit de joodse supermarkt bevrijd. Auto’s van het Rode Kruis rijden af en aan. 

Update 16.04: De politie heeft winkeliers in de Rue des Rosiers opdracht gegeven hun zaak te sluiten. Het gaat om een preventieve maatregel, zeggen de autoriteiten. De straat ligt in de oude joodse wijk in het centrum van Parijs, de Marais.

Agenten bezochten rond 14.00 uur winkels in de straat, kort nadat er een gijzeling was begonnen in het oosten van de stad. Het was geen probleem de winkeliers te bewegen de deuren te sluiten. Normaal gesproken gaan de zaken op vrijdag om 15.00 uur dicht in verband met de sabbat.

Update 15.45: De gijzelnemers eisen dat de broers die in Dammartin-en-Goële iemand gegijzeld houden, een vrijgeleide krijgen. Dat meldt de Franse zender TF1. Ook dreigt gijzelnemer Amédy Coulibaly gijzelaars te doden als de schuilplaats van de broers wordt bestormd.

Update 15.06: Het hoofdbureau van de Parijse politie ontkent dat er doden zijn gevallen voorafgaand aan de gijzelingsactie in een joodse winkel in het oosten van de stad. Eerder meldde het Franse persbureau AFP dat er twee mensen zouden zijn doodgeschoten.Update 14.55: Amedy Coulibaly en Chérif Kouachi kennen elkaar uit een terreurgroep. Ze waren beiden discipelen van Djamel Beghal, die veroordeeld is voor terrorisme. Dat meldde Le Monde vrijdag.

Coulibaly wordt gezocht voor de moord op een agente donderdag en de gijzeling op vrijdag in een joodse winkel in Parijs. Kouachi is een van de twee broers op wie wordt gejaagd in verband met de aanslag van woensdag op Charlie Hebdo.

Update 14.35: De aanval op een supermarkt in Parijs en de daaropvolgende gijzeling zou het werk zijn van twee personen. Een van hen heeft zich volgens een ooggetuige overgegeven aan de politie, meldt de Franse tv-zender RTL.

De tweede man heeft zich verschanst in de supermarkt en houdt daar verscheidene mensen gegijzeld. Twee mensen zouden buiten de winkel zijn gedood.

De politie heeft de foto’s vrijgegeven van de daders. De verdachten van de gijzeling in de supermarkt en het doodschieten van een agente op donderdag zijn volgens de politie de 32-jarige Amedy Coulibaly en de 26-jarige vrouw Hayat Boumeddiene.

Update 14:25: Volgens persbureau AFP zijn er twee doden gevallen bij de gijzeling in de joodse supermarkt.

Update 13:56: Volgens het Franse persbureau AFP gaat het om minstens vijf personen die in de supermarkt worden gegijzeld. Tientallen zwaarbewapende agenten zijn in stelling gebracht.

De gijzelnemer zou gewapend zijn met een pistool en een automatisch geweer, meldt de krant Le Figaro. Hij schoot rond 13.15 uur voor de deur twee mensen neer en ging de winkel binnen.

In een Joodse supermarkt in de wijk Porte de Vincennes in Parijs zijn vrijdagmiddag schoten gelost. Volgens de Franse media zou mogelijk zijn geschoten met een kalasjnikov. De dader zou mogelijk dezelfde zijn als die woensdag in het zuiden van Parijs een agente doodschoot. Er zouden gijzelaars zijn genomen en er zou een gewonde zijn.

Het Franse ministerie bevestigt dat het om een gijzeling met meerdere personen gaat. Alle metrolijnen naar Porte de Vincennes zijn stopgezet.

Google Maps

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Vier gijzelaars joodse winkel Parijs gedood
Sluiten