Rens Oving
Rens Oving Nieuws 26 jan 2015

Verdachte in moordzaak Els Borst

De moordenaar van oud-minister en D66-partijprominent Els Borst lijkt gepakt. De politie en het Openbaar Ministerie (OM) maakten maandag bekend dat zij een verdachte in de zaak hebben aangemerkt. Het DNA van de 38-jarige Bart van U., die momenteel vastzit voor de dood van zijn zus, komt overeen met het DNA-profiel zoals dat werd opgesteld in de zaak Els Borst.

Dit genetische profiel werd vorig jaar al opgesteld, maar leverde in eerste instantie geen match op in de DNA-databank. Deze match kwam er op 21 januari wel vanuit Rotterdam. Bart van U. is nog niet officieel aangehouden voor de moord op Borst.

Volgens het OM zit de Rotterdammer vast voor de moord of doodslag op zijn zus. Bart van U. takelde op 10 januari zijn 43-jarige zus zo toe dat zij aan haar verwondingen overleed. Broer en zus hadden al jaren ruzie. Bart van U. zou psychische problemen hebben.

Lees ook: Slepende familieruzie leidt tot gruwelmoord

Het lichaam van Borst werd op 10 februari 2014 gevonden in de garage van haar woning in Bilthoven. Zij was toen al twee dagen dood. De politie stelde binnen een paar dagen vast dat Borst door een misdrijf om het leven kwam. Els Borst werd 81 jaar.

Lees ook: Dood Els Borst is moord of doodslag

Minister

Els Borst was van 1994 tot 2002 namens D66 minister van Volksgezondheid. Zij werd vooral bekend omdat onder haar leiding euthanasie, onder voorwaarden, wettelijk werd toegestaan. Tijdens het tweede Paarse kabinet was zij ook vicepremier.

Doorbraak

Er was al langer bekend dat in de week voor haar dood een verwarde man bij Borst voor de deur stond met een vreemd verhaal. Naar aanleiding daarvan deed de politie in oktober nog een oproep om in contact te komen met hulpverleners uit de geestelijke gezondheidszorg uit de omgeving van Bilthoven. Hierop kwamen 150 tips binnen.

Lees ook: Politie: Nog geen doorbraak in zaak Els Borst

Misdaadjournalist Peter R. de Vries meldde in december dat hij een tip had gekregen van een hulpverlener. De dader zou een psychiatrisch patiënt zijn die in een ggz-instelling verbleef. In een reactie daarop liet de politie toen weten op korte termijn geen doorbraak te verwachten.

De politie benadrukte maandag dat geen van de ontvangen tips aan het oplossen van de moordzaak heeft bijgedragen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Verdachte in moordzaak Els Borst
Sluiten