G. Reinards
G. Reinards Nieuws 9 jan 2015

Veiligheidsmaatregelen genomen na situatie Frankrijk

Premier Mark Rutte heeft gezegd dat de politie en veiligheidsdiensten maatregelen hebben genomen om aanslagen te voorkomen. ”Deels zichtbaar en in belangrijke mate ook onzichtbaar.” Hij wilde daar verder geen enkele mededeling over doen. Het is volgens Rutte juist in het belang van de veiligheid om geen inzage te geven in de genomen maatregelen.Lees ook: Gijzeling in joodse supermarkt duurt voort

Hij riep op tot alertheid. De aanslag woensdag in Parijs en de daar nog altijd voortgaande gebeurtenissen ”onderschrijven de noodzaak alert te zijn”, zei de premier vrijdag na de wekelijkse ministerraad.

Doorgaan en altert zijn

Mensen die zaken opmerken die kunnen duiden op voorbereidingen van terreuraanslagen, moeten dat melden. Rutte riep ook iedereen op die weet heeft van iemand die voor de jihad wil afreizen, dat te melden. Hij riep de Nederlanders verder op ”door te gaan met het leven zoals we dat gewend zijn: open en pluriform.” Rutte zei te begrijpen dat mensen angst voelen. ”Maar het beste antwoord is doorgaan met onze manier van leven en tegelijk alert te zijn.”

Indrukwekkend

De premier noemde de solidariteitsbijeenkomsten van donderdag in verschillende Nederlandse steden ”bijzonder indrukwekkend”. Hij zag mensen die met elkaar het best denkbare antwoord gaven op de ”verschrikkelijke, barbaarse aanslag” in Parijs woensdag. ”Door de straat op te gaan en te zeggen: wij zijn één en solidair. Dat hebben we overal in Nederland zeer indrukwekkend gedaan.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Veiligheidsmaatregelen genomen na situatie Frankrijk
Sluiten