Rutger de Quay
Rutger de Quay Nieuws 2 jan 2015
Leestijd: 1 minuut

‘Veel mensen willen vuurwerktraditie behouden’

Volgens Ineke Strouken, directeur van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed (VIE), wordt de roep om de vuurwerktraditie in stand te houden steeds luider. Strouken zegt tegen het ANP dat het centrum in de afgelopen dagen honderden e-mails binnenkreeg waarin mensen vragen om de vuurwerktraditie te behouden. Strouken meent dat er tot voor kort nog geen duidelijke roep was om de traditie te behouden.

Nederlander steunt traditie

De vuurwerktraditie krijgt van het VIE echter voorlopig nog geen plek op de lijst omdat er eerst een gemeenschap moet zijn die zich inzet voor het behoud van de traditie. Volgens Strouken is er ondanks een steeds luidere roep voor het afschaffen van de traditie nog steeds veel steun is voor de vuurwerktraditie.

"En als je die afpakt, neem je als het ware ook hun identiteit af. Hetzelfde gebeurde met de discussie rond Zwarte Piet", aldus Strouken. Volgens Strouken is de vuurwerktraditie niet uit te leggen aan iemand die zelf het afsteken van vuurwerk niet als traditie ziet.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
‘Veel mensen willen vuurwerktraditie behouden’
Sluiten