Daniëlle Rijsdijk
Daniëlle Rijsdijk Nieuws 22 jan 2015 / 17:11 uur

Van toetsenbord naar het podium, naar radio, naar tv

Ietwat bescheiden misschien, maar ook doelgericht en overlopend van enthousiasme. De wereld leert ‘schrijvenaar en sprekenaar’ Derek Otte kennen via het praatprogramma van Eva Jinek. Eigenlijk timmert de Rotterdammer al jaren aan de weg en eigenlijk staat hij op het kantelpunt van zijn carrière.

Man, je bent niet meer te stoppen.
De laatste tijd ben ik inderdaad drukker dan ooit. En misschien ook wel iets verstrooider. Mijn hoofd is een vergiet. Weet je wat het is: ik werkte heel lang heel veilig. Vanachter mijn toetsenbord kreeg ik langzaam een podium en van het podium werd ik gevraagd voor de radio. Nu ben ik op tv; een heel nieuw niveau. Het balletje lijkt te gaan rollen.

Voor wie Derek Otte niet kent, hoe luidt de samenvatting?
Ik ben een spoken word-artiest en schrijf waar en wanneer ik maar kan. Achter het stuur van de auto, maar ook op kassabonnetjes, op servetjes, thuis op de laptop en op een oude Blackberry, omdat het toetsenbord fijn is en fijner werkt met blind typen.
Inspiratie haal ik uit de maatschappij, maar ook uit persoonlijke dingen. Ik probeer dat af te wisselen. Als je constant alleen maar over maatschappelijke issues schrijft, dan word je snel wanhopig en zuur. Als je de hele dag openhartig bent, dan word je een soort emotioneel wrak. Mijn doel is om zoveel mogelijk mensen te bereiken met spoken word. Dat vind ik een kunstvorm die in Nederland nog zwaar ondergewaardeerd is.

Over dat rollende balletje: Jinek! Omroepman Jan Slagter was stil van je eerste optreden, actrice Victoria Koblenko slaakte een kreet.
Ik heb een knuffel gekregen van Victoria Koblenko, dat is sowieso al een droom die uitkomt. Reacties waren overwegend positief. Veel mensen waren positief. Zelfs op Twitter, al moet je daar niet te lang naar kijken. Er zijn namelijk ook een heleboel mensen die het niks vinden en dat mag gelukkig. Ze vinden je kop niks, of je stem niks, of je product niks. Een heleboel niks. Je moet eigenlijk niet zoveel verwachten, er vol enthousiasme ingaan en kijken wat er gebeurt.

Is dat een beetje je levensinstelling?
Ja, tenminste: je verwacht stiekem wel eens wat. En je kijkt wel eens naar mensen die wat harder gaan in hun vak, maar ik probeer daar niet te veel op te letten. Dan zou je je maar blindstaren.

Gaan we je vaker zien op tv?
Zo nu en dan bij Eva Jinek. Daar zijn nog geen concrete afspraken over gemaakt. Ik word zachtjes aan gelanceerd is mij verteld. Tot nu toe ben ik er twee keer geweest.

In een eerder interview zei je: ‘meerdere wegen leiden naar dromen’. Jouw droom is nog onbesproken. Wat wil je zelf?
Ik wil iets tastbaars. Ik wil een show, een album of een boek. Ik moet nog even kijken wat, maar ik wil tastbare dingen maken. Het is heel leuk om her en der op te treden, maar je wilt ook iets voor jezelf hebben, een product. Dat is het doel voor 2015. Oh wacht, het komt in de krant, voor 2015 óf 2016. Binnen nu en een bepaalde periode. Binnen afzienbare tijd.

Started from the bottom now you’re here.
Dat was het nummer -van Drake- dat we draaiden toen we met de jongens vorige week in de auto wegreden van Jinek. Zonder netwerk ben ik in de creatieve wereld begonnen. Vier jaar geleden met de website en toen werd ik bij Frappant Comedy uitgenodigd om een keer te komen optreden. Ondanks het feit dat ik stotterde heb ik de stap naar het podium gemaakt en heb ik werk en studie losgelaten. Dat ik überhaupt begonnen ben is een overwinning op mezelf. Mijn wiskundeleraar voorspelde dat ik vuilnisman zou worden. Een vrolijke vuilnisman, tot drie jaar geleden leek hij daar bijna gelijk in te krijgen. Nu ziet het er anders uit.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste tips in je mailbox!

Reageer op artikel:
Van toetsenbord naar het podium, naar radio, naar tv
Sluiten