Dion Mebius
Dion Mebius Nieuws 12 jan 2015
Leestijd: 1 minuut

Vakbond FNV: wet leenstelsel deugt niet

Het wetsvoorstel voor het leenstelsel ‘deugt niet’. Dat heeft FNV-voorzitter Ton Heerts in een brief aan de Eerste Kamer geschreven. Hij doet daarmee een ultieme poging om de besluitvorming rond de wet, die dinsdag door de Eerste Kamer wordt behandeld, te beïnvloeden.

Volgens Heerts belemmert de wet jongeren uit lagere milieus om te gaan studeren en ontmoedigt het mbo-studenten door te stromen naar het hbo. Ook is het maar de vraag of het de kwaliteit van het hoger onderwijs ten goede komt, schrijft hij. De vakbond staat al lange tijd kritisch tegenover de plannen van onderwijsminister Jet Bussemaker rond het leenstelsel.

Als de Eerste Kamer instemt met de wet moeten studenten vanaf komend collegejaar een lening afsluiten om hun studie te financieren. Nu krijgen ze nog een maandelijkse toelage van de Staat.

Studenten verdeeld

De plannen rond het leenstelsel leidden ook tot beroering onder studenten. Studentenvakbond LSVb verzamelde via de website stophetleenstelsel.nl ruim 28.000 handtekeningen. De studenten bieden de petitie dinsdag rond het middaguur aan aan Greetje de Vries, voorzitter van de vaste commissie voor onderwijs, cultuur en wetenschap van de Eerste Kamer.

De jongerenpartijen van VVD, D66 en PvdA zijn daarentegen juist vóór het leenstelsel, en vinden dat de LSVb onterecht de indruk wekt dat het namens alle Nederlandse studenten spreekt. De partijen roepen daarom in een brief aan alle 75 senatoren op om wel voor het wetsvoorstel te stemmen. "Wij zijn ervan overtuigd dat het geld dat nu aan het levensonderhoud van studenten wordt besteed, beter op zijn plek is als investering in de kwaliteit van het onderwijs."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Vakbond FNV: wet leenstelsel deugt niet
Sluiten