Ruben Eg
Ruben Eg Nieuws 26 jan 2015 / 11:22 uur

Twee dagen stevig afzien in New York

De Amerikaanse oostkust zet zich schrap voor een nieuwe monsterstorm. Vooral in de steden New York en Boston wacht de mogelijk zwaarste sneeuwstorm ooit. Het is de zoveelste weersexces voor de inwoners. Zo trok in 2012 nog de megastorm Sandy over New York, waar precies een jaar geleden een recordkou werd gemeten.

Het wordt ditmaal zeker twee dagen stevig afzien voor de ‘Big Apple’, verwacht meteoroloog Johnny Willemsen van weersbureau Meteovista. „In New York zijn ze inmiddels wel wat gewend, maar met deze sneeuwstorm krijgen de inwoners de volle laag. Het wordt maandagavond absoluut ‘binnenblijfweer’. Ook stroomuitval is best waarschijnlijk. Direct aan zee is er ook kans op ijzel.”

Meter sneeuw

De problemen stapelen zich aan de Amerikaanse oostkust letterlijk op, omdat het zeker twee dagen enorm gaat sneeuwen. „Het systeem hangt nu nog boven land. Het drijft naar de kust, maar blijft dan boven het warme zeewater hangen. Normaal is een front in een paar uur overgetrokken, maar nu duurt het een paar dagen. Woensdag ligt in New York een enorm pak sneeuw van misschien wel een meter.”

In New York en Boston kan vanavond ruim 60 centimeter sneeuw vallen, in de staat Massachusetts zelfs 76 centimeter. Het record sneeuwval stamt in New York uit februari 2006, met 68 centimeter.

Lees ook: Amerikanen hamsteren voor sneeuwstorm losbarst

Weersextremen

De maar opstapelende records aan weersextremen in de Verenigde Staten zijn voor meteorologen lastig te verklaren: „Een deel is toeval, een deel is beter waarnemen en een deel is een unieke weersituatie. Er zijn bepaalde ingrediënten nodig om iets te bereiken. Nu veroorzaakt heel veel sneeuw en wind een sneeuwstorm. Qua wind wordt het record van Sandy niet gehaald, hoewel zware windstoten en sneeuw ook heel naar zijn.”

Sowieso kampt de Amerikaanse oostkust in de zomer en winter vaak met extreem weer, vat Willemsen het samen. „Dat komt door de warme golfstroom in de oceaan, die via Florida omhoog gaat. Die stroom buigt uiteindelijk af en brengt dan lagedrukgebieden naar Europa. In de winter is -20 graden Celsius heel normaal in New York als de wind uit Canada komt. Maandag en dinsdag combineren alle factoren zich alleen tot zeer extreem weer.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Twee dagen stevig afzien in New York
Sluiten