Jurgen van der Hoeven
Jurgen van der Hoeven Nieuws 3 jan 2015

Turkse gouverneur verbiedt gebruik lift

Een regionale Turkse gouverneur heeft mensen verboden liften te gebruiken om de eerste drie verdiepingen van openbare gebouwen te bereiken. Dat meldt de BBC.

Strijd tegen obesitas

Dursun Ali Sahin, gouverneur van de provincie Edirne, in het westen van Turkije, heeft de maatregel genomen in een poging obesitas tegen te gaan. Dat meldt de website van the Daily Sabah. Alleen in ziekenhuizen en verpleeghuizen zal het verbod niet gelden. Ook mensen die om medische redenen de trap niet kunnen gebruiken, worden ontzien.

“De trap nemen in plaats van de lift, betekent een dag langer leven” aldus Sahin, die heeft laten weten dat hij van plan is het verbod in de toekomst ook in particuliere gebouwen in te voeren. “Dit is een maatregel om betere gezondheid te bevorderen. Bovendien helpt het de energiekosten terug te dingen.”

Toezichthouders

Om te controleren of de maatregel wordt nageleefd, worden toezichthouders bij de liften geplaatst.

Vorig jaar verbood de gouverneur coffeshops ook al om twee klontjes suiker in de thee te doen, zoals in Turkije gebruikelijk is. Sommige gebruikers op sociale media hebben al laten weten niets te voelen voor het verbod. “Dit verbod werkt niet in Turkije”, zo zegt Murat Y. “Turkse mensen zullen de lift gebruiken om op de vierde verdieping te komen en vervolgens de trap pakken om een verdieping lager te eindigen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Turkse gouverneur verbiedt gebruik lift
Sluiten