Jurgen van der Hoeven
Jurgen van der Hoeven Nieuws 8 jan 2015
Leestijd: 3 minuten

Tiener wil geen chemo in strijd tegen kanker

De rechtbank in het Amerikaanse Connecticut moet gaan bepalen of een 17-jarig meisje met kanker een behandeling mag afwijzen, omdat zij deze beschouwt als “vergif”. Dat meldt Today.com. De zaak is interessant, want op welke leeftijd hebben we juridische controle over ons lichaam?

Geen chemo

Tiener Cassandra C. kwam met de verbazingwekkende eis geen chemotherapie meer te hoeven ondergaan om haar kanker te behandelen. Het meisje heeft de ziekte van Hodgkin, een zeldzame vorm van lymfeklierkanker. Haar overlevingskansen worden op 80 tot 85 procent geschat wanneer ze chemo ondergaat. Zonder chemotherapie zal ze overlijden, aldus doktoren.

De diagnose werd in september vorig jaar gesteld. Sindsdien wordt Cassandra tegen haar wil behandeld in het Connecticut Children’s Medical Center in Hartford. Ze heeft tegen haar oncoloog gezegd dat ze niet wil worden blootgesteld aan het “vergif”, zo blijkt uit stukken van de rechtbank.

‘Recht als mens’

Haar moeder staat vierkant achter haar. “Mijn dochter wil geen gif in haar lichaam. Dat is haar recht als mens”, aldus Fortin tegenover NBC News. “Ze is bijna 18. Als ze 18 was zou dit helemaal geen discussie zijn, denk ik. Ze is geen 10 meer, ze is 17 geweest. Ze is heel helder, heel slim. Ze weet wat vergif kan aanrichten. Ze weet wat de langetermijneffecten zijn voor haar lichaam.”

Cassandra weet volgens haar moeder bovendien ook wat er zal gebeuren wanneer ze afziet van chemotherapie. “Of ze weet dat ze zal sterven? Ja. En weet ik dat? Ja. Ik denk dat als de timing goed is, als Cassandra zich goed voelt, of als ze ziek begint te worden, ze naar me toe zal komen en zal zeggen, ‘Mam, ik ben klaar voor de chemo’. Nu wordt ze met haar rug tegen de muur gezet om iets te doen nadat ze heeft gezegd dat ze geen gif in haar lichaam wil.”

Kinderbescherming

Fortin’s gedrag (waaronder het regelmatig overslaan van medische afspraken van haar zieke dochter) leidde er toe dat de kinderbescherming besloot Cassandra in december uit huis te plaatsen. Agenten namen tevens de telefoon van de tiener in beslag. Momenteel heeft ze constant bewaking bij haar kamer in het ziekenhuis. Donderdag wordt de behandeling voortgezet, terwijl advocaten die de staat en de familie Fortin vertegenwoordigen voor de rechtbank zullen verschijnen.

De grote vraag is in hoeverre het meisje in staat is zo’n belangrijke beslissing te nemen. “Als je kijkt naar de wetten van de deelstaten en in het bijzonder naar de wetten in Connecticut, dan zijn er veel wetten die kinderen onder de 18 jaar bepaalde rechten geven”, aldus Joshua Michton, die Cassandra vertegenwoordigt in de rechtbank. “Ze mogen instemmen seks te hebben met iemand die ongeveer dezelfde leeftijd heeft. Ze kunnen anticonceptie krijgen. Ze kunnen behandeld worden aan een verslaving. Ze mogen bloed doneren. Ze kunnen als volwassene worden berecht voor bepaalde misdrijven. Volwassen worden gebeurt niet in een nacht. Het is niet zo dat je als 17-jarige nog een kind bent en als je als 18-jarige wakker wordt, je opeens volwassen bent.”

Lees ook: Zwangere vrouw sterft na weigeren kankerbehandeling

Connecticut-generaal George Jepsen heeft desondanks vragen over de bekwaamheid van zowel het meisje als de moeder. Hij voert onder meer aan dat Jackie Fortin, die Cassandra alleen opvoedde na een scheiding, bij minstens vier belangrijke doktersafspraken niet is opkomen opdagen met haar dochter. Twee maanden later bleek de knobbel in haar nek kanker te zijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Tiener wil geen chemo in strijd tegen kanker
Sluiten