Bianca Brasser
Bianca Brasser Nieuws 8 jan 2015 / 14:40 uur

Terrorisme-experts: Veiligheid is niet te koop

De bloederige aanslag woensdag op een redactie in Parijs, boezemt bij velen angst in. Is zo’n aanslag in Nederland te voorkomen? Nee, zeggen experts.

Een verrassingsaanval zoals in Parijs plaatsvond is ook in ons land mogelijk en niet te voorkomen met nieuwe kostbare maatregelen. Extra geld naar diensten als de AIVD (Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst) is niet de oplossing. Dat stellen terrorismedeskundigen Liesbeth van der Heide en Constant Hijzen van de Universiteit Leiden en verbonden aan het centrum voor Terrorisme en Contraterrorisme in Den Haag. „Na ieder incident in het buitenland extra geld voor veiligheid vrij maken, is onmogelijk. De AIVD moet nu eerst doorgaan met wat de dienst al doet, veel meer is niet mogelijk”, zegt Hijzen, gespecialiseerd in inlichtingendiensten. Hij doelt daarmee onder andere op het intensief in de gaten houden van naar ons land teruggekeerde jihadstrijders.

Accepteren

„We zullen moeten accepteren dat dit soort radicale jongens er zijn en er maar een zeer beperkt spectrum aan middelen is om vat op hen te krijgen. De teruggekeerde jihadstrijders zijn meestal bekend bij de inlichtingendiensten, maar er zijn ook jongeren die thuis via YouTube radicaliseren.” Collega Van der Heide: ,„Er zijn geen magische maatregelen die nu plots genomen kunnen worden om aanslagen zoals in Parijs te voorkomen.”

Kans op aanslag niet groter

Hoewel mensen zich na de nachtmerrie in Parijs onveiliger kunnen voelen, is de kans op een soortgelijke aanslag in ons land niet groter geworden, zo stellen de deskundigen. „De kans op een aanslag in ons land is reëel, net als vorige week of een maand geleden”, zegt Van der Heide. Het dreigingsniveau in Nederland blijft op het op een na hoogste niveau staan, namelijk ’substantieel.’ „In de dagelijkse gang van zaken zal niks veranderen, maar ik verwacht wel dat zodra definitief vast komt te staan dat de daders teruggekeerde jihadstrijders zijn er een nieuwe discussie los zal barsten. Moet de aanpak van teruggekeerde strijders worden aangescherpt? En kan dat wel?”

Van der Heide wijst er op dat het in de gaten houden van een teruggekeerde jihadstrijder nu al zeer intensief werk is. „Het is niet zo dat er maar 1 persoon nodig is om 1 jihadganger 24 uur per dag in de gaten te kunnen houden. Voor telefoontaps, internettaps, het volgen en observeren van een persoon is een heel team nodig. Het gaat niet alleen om het in de gaten houden van iemand, maar alle verzamelde informatie moet ook worden geanalyseerd.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Terrorisme-experts: Veiligheid is niet te koop
Sluiten