Dion Mebius
Dion Mebius Nieuws 15 jan 2015
Leestijd: 2 minuten

Taxi stond klaar na ‘afrekening’ in Geuzenveld

De daders van de moord op een 60-jarige vrouw in Amsterdam-West kwamen met de taxi voorrijden en gingen er ook weer met dat voertuig vandoor. De buurt is verbijsterd over de brute aanslag op de vrouw die op dat moment op haar balkon stond.

Het miezert als het forensisch team van de politie de plaats delict aan de Pieter van der Werfstraat in kaart probeert te brengen. Een echtpaar, dat twee kleine hondjes aan het uitlaten is, staat het schouwspel van een afstandje gade te slaan. De twee hebben alles gezien en gehoord van de moord op de zestigjarige vrouw gisteravond, maar willen niet met naam en toenaam in de krant. “Ik wil best vertellen wat we weten, maar ik moet ook aan mijn kinderen denken”, zegt de man. De terughoudendheid is begrijpelijk, aangezien het niet de eerste moordpartij in Geuzenveld is. “En volgens ons gaat het ook dit keer om een liquidatie.”

Het echtpaar stond gisteren rond tien uur ’s avonds klaar om de honden uit te laten, toen het plotsklaps schoten hoorde uit de flat aan de overkant van de straat. “Meerdere schoten werden afgevuurd, en snel achter elkaar. Je kon horen dat het om een zwaar kaliber ging.” De lezing sluit aan bij een statement van de politie Amsterdam, die kort na de moord liet weten dat er ‘behoorlijk in het rond is geschoten’. Het slachtoffer, een 60-jarige Amsterdamse vrouw die pas recentelijk in haar woning was getrokken, werd daarbij getroffen terwijl ze op het balkon stond. “Daarna bleef het enkele minuten stil, tot de dader opeens naar buiten kwam rennen.”

Criminele afrekening

Het echtpaar zag de man van de trap suizen en in een zwarte taxi springen, die op de dader stond te wachten. “Daarna reden ze op volle snelheid weg. Wij gingen weer snel naar binnen, voor ze ons zouden kunnen zien, en belden meteen een politie.” Bij een moord op een zestigjarige vrouw gaan de gedachten niet meteen naar een criminele afrekening, maar het stel is er van overtuigd dat daar wel sprake van is. “Wij hoorden en zagen dat er terug werd geschoten. Het was een vuurgevecht.” Het uiteindelijke doelwit zou een schoonzoon zijn van de overleden vrouw.

De aanwezigheid van een vluchtauto past opnieuw bij de vermoedens van de politie, die korte tijd na het schietincident een brandende auto aantroffen aan de Ben Hope. Buurtbewoonster Emma Erents, die aan de overkant van de straat woont, onderschrijft het ooggetuigenverslag. “Ik zat in de woonkamer toen ik de schoten hoorde. Ik ben meteen voor het raam gaan kijken.” Ook zij zag een ‘jongeman met een leren jack’ in de wachtende taxi springen, die vervolgens wegscheurde. Ondanks de snelle aanwezigheid van politie en ambulances heeft Erents ‘een heel angstig gevoel’ aan de moord overgehouden. “Ik kon er niet van slapen. Mijn hart zat in mijn keel.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Taxi stond klaar na ‘afrekening’ in Geuzenveld
Sluiten