Dion Mebius
Dion Mebius Nieuws 8 jan 2015 / 10:39 uur

Synagoge Amsterdam na veiligheidsincidenten gesloten

De synagoge aan de Lekstraat is tot 23 januari gesloten. Het bestuur van de overkoepelende Joodse Gemeente Amsterdam heeft daartoe besloten naar aanleiding van een aantal veiligheidsincidenten rondom de synagoge in de afgelopen maanden. Het gaat om de synagoge van de zogenoemde ‘seksrabbijn’ Eliziër Berland, die recentelijk in opspraak is geraakt.

In een statement op de Facebookpagina van de Joodse Gemeente laat het bestuur weten dat de beslissing om de synagoge te sluiten niet over een nacht ijs is genomen. In het belang van de gehele Joodse gemeenschap had het echter geen andere optie dan het sluiten van de deuren aan de Lekstraat.

“De afgelopen maanden vonden diverse incidenten plaats waarbij veiligheidsdeuren werden open gehouden, codes van de sjoel (synagoge, red.) diverse malen moesten worden aangepast omdat die aan onbevoegden en niet-leden waren verstrekt en werden bewakers uitgescholden.” De onvrede leidde tot verbazing bij de politie, die juist voor extra bewaking van de sjoel zorgt. Ook klaagden omwonenden van de synagoge over overlast.

Onverantwoord en roekeloos

Het bestuur van de Joodse gemeente heeft daarop de leiding van de Lekstraatsjoel, waaronder de omstreden rabbijn Berland, diverse malen aangesproken. Dit bleek echter tevergeefs toen het sjoelbestuur vorige week uit eigen beweging de beveiliging opzegde. Het overkoepelende bestuur heeft het sjoelbestuur hier vervolgens nogmaals op aangesproken, maar deze weigerde de beveiliging opnieuw in te stellen.

Daarmee was de maat vol voor de Joodse gemeente, die van mening is dat de keuzes van de Lekstraatsjoel leiden tot een onverantwoorde situatie. “Niet alleen voor de Lekstraatsjoel zelf, maar vooral ook voor de positie als Joodse Gemeenschap richting de overheid in een tijd waarin wij – eindelijk – extra aandacht krijgen voor bescherming van onze gemeenschap.”

Vanwege de ‘onverantwoorde en roekeloze houding’ van het sjoelbestuur is de synagoge in ieder geval van vrijdag 9 januari tot en met donderdag 22 januari tijdelijk gesloten. Mocht de sjoel alsnog de beveiliging willen herstellen, dan kan dat nog in die periode. Als op 23 januari blijkt dat het sjoelbestuur hier niet meer instemt zal het bestuur van de Joodse Gemeente tot permanente sluiting overgaan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Synagoge Amsterdam na veiligheidsincidenten gesloten
Sluiten