Dion Mebius
Dion Mebius Nieuws 13 jan 2015 / 10:52 uur

Studenten voor Palestina woedend over censuur VU

Ze voelen zich miskend, de Studenten voor Rechtvaardigheid in Palestina (SRP). Na de gebeurtenissen in de Gazastrook en de bezetting van de Palestijnse gebieden door Israël was de samenwerking van ‘hun’ Vrije Universiteit met Israelische instellingen ze een doorn in het oog.

Daarom organiseerden ze een debatavond op de VU in Amsterdam over een eventuele Israël-boycot. Na ophef over het doel van de avond en een uitspraak op hun Facebook-site heeft het schoolbestuur echter besloten om het debat af te blazen. Sarah, een van de initiatiefnemers van de avond, is zwaar teleurgesteld. “De VU meet met twee maten. We worden gecensureerd.”

Israëlische ambassadeur

De strubbelingen begonnen ver voor de debatavond, zegt de studente Rechtsgeleerdheid. “Onze Facebook-pagina had binnen een dag al honderden likes, en veel studenten gaven aan dat ze al lang op een initiatief als deze zaten te wachten. Om nog meer mensen te bereiken besloten we te gaan flyeren op de VU. Daar ging het al mis.”

Sarah en haar medestanders stuurden een bericht naar de schoolleiding met het verzoek om te mogen flyeren, dat ogenblikkelijk werd afgewezen. “De VU stond het niet toe omdat de universiteit ‘onpartijdig’ wilde zijn. Diezelfde week kwam echter wel de Israëlische ambassadeur langs om te spreken.”

De SRP liet zich evenwel niet uit het veld slaan. Om misverstanden over de aard van de organisatie te voorkomen besloten de studenten om een debat te organiseren. Opnieuw dienden ze een verzoek in bij het schoolbestuur. “Het antwoord daarop liet weken op zich wachten en kwam pas een dag voor de lezing. De VU had besloten om ons geen zaal toe wijzen.”

De SRP, vastbesloten, vroeg daarop nogmaals om toestemming. “Uiteindelijk kregen we die en dachten we de avond, die voor vanavond stond gepland, gewoon te kunnen houden. Maandag besloot de leiding echter om de lezing alsnog niet door te laten gaan.”

VU Joden-vrij!

De afgelasting had deels te maken met de ophef die maandag ontstond rond een reactie op de Facebook-pagina van de SRP. Een zekere Mohammad Seher schreef daarop dat hij de VU ‘jodenvrij’ wilde hebben. “Onze pagina is heel rustig, maar maandag ging er iets mis. Zodra we erachter kwamen hebben we het berichtje verwijderd, maar toen was er al een screenshot van gemaakt en stond het op GeenStijl.”

Bij Sarah en de haren bestaan er echter grote twijfels over deze ‘Mohammad’. “Onderzoek leerde dat zijn account pas sinds 8 januari bestaat, en verder is er geen spoor van deze persoon te vinden.”

De nevelen rond de ware toedracht van de afgelasting en de vraagtekens achter de persoon ‘Mohammad’ dragen bij aan de teleurstelling van de SRP. “Het enige dat we wilden, is dit onderwerp door middel van een mooi debat bespreekbaar maken. De VU censureert ons echter op allerlei manieren, en dat terwijl de universiteit pretendeert om voor de vrijheid van meningsuiting te zijn.”

Om het debat toch door te kunnen laten gaan is besloten om naar het Nelson Mandela Centrum uit te wijken. De avond mag dan doorgaan, het onbegrip blijft. “De VU moet ons de ruimte bieden. We zijn studenten, geen rebellen.”

Uitsluiting en onveiligheid

Volgens Jaap Winter, voorzitter van de VU, is het op de universiteit uiteraard mogelijk om een open en eerlijk debat te voeren over gevoelige onderwerpen als de Palestijnse kwestie. Het College van Bestuur had echter zijn redenen om het debat niet te laten plaatsvinden, zegt hij in een statement op de website van de VU. “Wij hebben vandaag gemerkt dat in het licht van de maatschappelijke onrust, ontstaan door de gebeurtenissen van vorige week, het debat gevoelens van uitsluiting en onveiligheid oproept binnen de universitaire gemeenschap.”

Winter neemt daarnaast expliciet afstand van het standpunt om de samenwerking met de Vrije Universiteit van Israël te boycotten. “Onze universiteit heeft een lange traditie van dialoog en gesprek, een academische boycot vinden wij daar niet mee te verenigen.” Het College heeft de SRP uitgenodigd deze week in gesprek te gaan over een eventueel ander moment waarop ‘een evenwichtig debat over de Palestijnse kwestie’ zou kunnen plaatsvinden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Studenten voor Palestina woedend over censuur VU
Sluiten