Dion Mebius
Dion Mebius Nieuws 5 jan 2015
Leestijd: 1 minuut

Studenten vechten met bloemetjes tegen leenstelsel

De wet die het veelbesproken leenstelsel mogelijk moet maken is al door de Tweede Kamer, maar pas na goedkeuring van de Eerste Kamer wordt de wet een voldongen feit. Het betekent een laatste strohalm voor de studenten die faliekant tegen het leenstelsel zijn. Om de senatoren te vermurwen om tegen het wetsvoorstel te stemmen, krijgen acht van hen een bosje bloemen en een kaartje met een bemoedigende leus.

Op het kaartje staat: “De jongeren van Nederland zijn op zoek naar helden die het leenstelsel gaan stoppen! Wij rekenen op u!” De bloemetjes zijn gericht aan acht senatoren die nog meer dan hun collega’s vatbaar moeten zijn voor de argumenten tegen het leenstelsel. Zij zijn bijvoorbeeld hoogleraar of hebben voor de klas gestaan.

Lees ook: Studenten hopen besluit leenstelsel terug te draaien

In principe zou het behalen van een meerderheid in de Eerste Kamer een formaliteit zijn. De partijen die in de Tweede Kamer voor het leenstelsel stemden, VVD, PvdA, D66 en Groenlinks, hebben immers ook een meerderheid in de Eerste. Door alle commotie rond de vrije artsenkeuze-wet (waarbij PvdA-senatoren tegen de wet van hun eigen partij stemden) krijgen de studenten nu echter het gevoel dat hun missie niet onhaalbaar is.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Studenten vechten met bloemetjes tegen leenstelsel
Sluiten