Rens Oving
Rens Oving Nieuws 13 jan 2015
Leestijd: 1 minuut

Studenten snappen niets van leenstelsel

De meeste studenten en scholieren hebben geen idee wat hen te wachten staat als het leenstelsel wordt ingevoerd. Dat blijkt uit een enquête van verschillende jongerenorganisaties. Een op de tien denkt zelfs nog dat de basisbeurs in de toekomst blijft bestaan. Ook heeft meer dan de helft van de huidige studenten niet door dat hun laatste jaar studiefinanciering waarschijnlijk verdwijnt.

„We hadden wel de verwachting dat jongeren niet goed op de hoogte zouden zijn, maar de resultaten uit het onderzoek zijn schrikbarend”, zegt JOB-voorzitter Michiel Steegers.

Onderschatten

De meeste jongeren hebben geen idee hoe zij hun studieschuld precies moeten gaan aflossen. Ongeveer 70 procent weet niet wat de maximale afbetalingstermijn is. Twee op de drie jongeren is er niet van op de hoogte dat de rente over de studieschuld niet de gehele looptijd vaststaat. Als klap op de vuurpijl onderschat ruim drie op de vier jongeren hun te verwachten studieschuld.

Ook Annelotte Lutterman van het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) is geschrokken. „Het kleine beetje voorlichting dat minister Bussemaker geeft, is misleidend en onjuist. En dat terwijl jongeren nog maar twee dagen hebben om zich aan te melden voor een decentrale selectie. Het is te erg voor woorden dat de minister ook deze jongeren in de kou laat staan.”

Bijbaan

Als de basisbeurs gaat acht van de tien jongeren meer uren werken naast de studie. Zij gaan er daarbij van uit dat dit ten kost gaat van hun studieresultaten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Studenten snappen niets van leenstelsel
Sluiten