Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 30 jan 2015

Staatsloterij schuldig bevonden aan misleiding

In de periode van 2000 tot 2008 heeft de Staatsloterij zich schuldig gemaakt aan misleiding. Dat heeft de Hoge Raad vrijdag bepaald. De loterij heeft onder meer misleidende mededelingen gedaan over winkansen, het aantal gewonnen prijzen en de hoogte daarvan.

Niet-verkochte loten

De aanleiding voor het proces was dat de Staatsloterij destijds niet meldde dat ook niet-verkochte loten aan de trekking meededen. Prijzen konden daardoor ook vallen op loten die niet waren verkocht, waardoor de winstkansen kleiner werden dan de consument eerder dacht.

De stichting Loterijverlies.nl spande de zaak aan. Door de uitspraak heeft Loterijverlies.nl naar eigen zeggen een uitstekend uitgangspunt om voor haar ruim 100.000 deelnemers geld terug te vorderen. Het gaat bij elkaar om "tientallen miljoenen euro’s”. Ook iedereen die zich nog niet heeft gemeld bij de stichting, maar in de betreffende periode wel heeft meegespeeld, kan dit nog doen.

Hoge Raad

Wel oordeelde de Hoge Raad dat de Staatsloterij niet elke maand de wettelijk voorgeschreven 60 procent van de inleg hoeft uit te keren, mits dat percentage op jaarbasis wordt gehaald. Loterijverlies.nl eiste ook dat de Staatsloterij het aantal loten per trekking beperkt. Dat is echter niet mogelijk omdat de wetgever sinds 1967 een onbeperkte lotenuitgifte mogelijk heeft gemaakt.

De Staatsloterij laat weten de uitspraak te respecteren. De organisatie stelt het te betreuren dat er naar aanleiding van haar uitingen bij spelers onduidelijkheid is ontstaan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Staatsloterij schuldig bevonden aan misleiding
Sluiten