Dion Mebius
Dion Mebius Nieuws 6 jan 2015
Leestijd: 1 minuut

SP wil politieagenten weer de wijk in sturen

De inzet van toezichthouders is in de meeste gevallen duurder dan de inzet van politie. Dat blijkt uit onderzoek van de SP. Volgens de partij zou het geld voor de toezichthouders, die in plaats van politieagenten worden ingezet voor handhavende taken, moeten gaan naar meer politie in de wijken.

De Nederlandse politie houdt zich steeds meer bezig met het bestrijden van zware criminaliteit, waardoor de toezichthouders overlast en kleine criminaliteit moeten aanpakken. De SP vindt dat zij daar onvoldoende voor uitgerust zijn. “De toezichthouders hebben geen volwaardige politieopleiding gevolgd. Dat heeft gevolgen voor de kwaliteit van het werk, maar ook voor de veiligheid van de handhaver zelf. Zij komen geregeld terecht in gevaarlijke situaties waartoe zij onvoldoende zijn opgeleid.”

Lees ook: PvdA wil zicht op vrijlating bij levenslang

En dat terwijl een toezichthouder duurder is dan een politieagent. Uit navraag van de SP bij verschillende gemeenten blijkt dat de inzet van zo’n toezichthouder tot wel dertienduizend euro duurder is dan de inzet van een politieagent. De partij wil daarom dat het geld wordt gebruikt om de politie weer de wijken in te sturen. “Maak van de politie weer de oren en ogen van de wijk en de samenleving. Dat is niet alleen goed voor de veiligheid op straat, maar is ook nog eens goedkoper.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
SP wil politieagenten weer de wijk in sturen
Sluiten