Metro
Metro Nieuws 21 jan 2015 / 15:34 uur

Snowden: AIVD en MIVD doen precies wat NSA zegt

De Nederlandse inlichtingendiensten AIVD en MIVD lopen aan de leiband van de Amerikaanse NSA. Dat stelt Edward Snowden, die voor zowel de Amerikaanse inlichtingendienst NSA als voor de CIA werkte, in een interview met de Volkskrant en Nieuwsuur.

‘Uitermate volgzaam’

Snowden stelt dat de AIVD en MIVD ‘uitermate volgzaam’ zijn en als ‘ondergeschikten’ worden gezien.

"De Nederlanders werken voor de Amerikanen. Ze doen wat wij ze vertellen wat ze moeten doen. Ze worden niet gewaardeerd vanwege hun capaciteiten, maar vanwege de vrije doorgang die ze bieden. Daarvoor gebruikt de NSA ze", zo vertelt Snowden.

Goede relaties

Volgens Snowden is de relatie met vrijwel alle Europese diensten goed, maar vrezen de Amerikanen er maar een paar. "Bijvoorbeeld de Franse geheime dienst. De Nederlandse diensten worden veel minder gerespecteerd."

In het gesprek met Nieuwsuur praat Snowden verder uitvoerig over de surveillancecapaciteiten van de AIVD en de MIVD, die het kabinet wil uitbreiden.

Afluisterpraktijken

Snowden is fel tegenstander van de afluisterpraktijken van de Amerikanen. “Niemand zegt dat we niet moeten afluisteren, maar de vraag is hoe we dat moeten doen. De Fransen hebben vorig jaar een van de uitgebreidste wetten op dit gebied aangenomen en toch konden ze de aanslagen in Parijs niet voorkomen. Het probleem van ‘mass surveillance’ is dat je mensen begraaft onder veel te veel data”, zo citeert NOS.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Snowden: AIVD en MIVD doen precies wat NSA zegt
Sluiten