Jeroen Welling
Jeroen Welling Nieuws 9 jan 2015

Signalen zwarte doos AirAsia opgepikt

Reddingswerkers die de wrakstukken van het gecrashte toestel van AirAsia in de Javazee proberen op te duiken, hebben vrijdag signalen opgevangen die waarschijnlijk van de zwarte dozen zijn. Dat heeft een onderzoeker van de Indonesische verkeersveiligheidscommissie laten weten.

Staart

Vermoedelijk zijn de zwarte dozen los gekomen van de staart van het vliegtuig. Daarin worden normaliter de vluchtrecorders gebouwd. De signalen, ultrasone klanken, zouden ongeveer 300 meter hier vandaan zijn opgevangen. Duikers moeten de precieze locatie nu onderzoeken. Tot op heden werden ze gedwarsboomd door het slechte weer. Daardoor slaagden de duikers er donderdag niet in om het staartdeel, dat op dertig meter diepte op z’n kop ligt, naar boven te takelen. Oorzaak was een sterke stroming en beperkt zicht.

Lees ook: Berging zwarte dozen AirAsia niet gelukt
Lees ook: Staartstuk vliegtuig AirAsia gevonden

Het vinden van de zwarte dozen is belangrijk om te achterhalen waardoor het toestel in zee is gestort. Vermoedelijk ligt slecht weer ten grondslag aan de ramp. Mogelijk kwam de piloot in een tropische storm terecht.

Neergestort

De Airbus A320 stortte neer op zondag 28 december met 162 mensen aan boord. Het toestel was op weg van Surabaya naar Singapore. Langzaamaan worden steeds meer lichamen uit de Javazee gehaald. In totaal zijn zeker 46 lichamen van slachtoffers geborgen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Signalen zwarte doos AirAsia opgepikt
Sluiten