Michiel van Berkel
Michiel van Berkel Nieuws 14 jan 2015

School Heemskerk bant Charlie Hebdo-poster

Een Kennemer College in Heemskerk heeft een Charlie Hebdo-poster van een moslim die een cartoonist kust, laten verwijderen. De poster was door een docent van de middelbare school opgehangen en dat was tegen het zere been van verschillende moslimleerlingen.

“Ze reageerden er erg emotioneel op en hebben de poster als kwetsend ervaren”, aldus directrice Marleen Lemstra tegen De Telegraaf.

Nadat de religieuze leerlingen hun beklag hadden gedaan, werd de poster verwijderd. “We hebben het over kinderen van 12 tot en met 15 jaar van beroepsgerichte vmbo-opleidingen die de Franse tekst (l’amour plus fort que la haine – liefde is sterker dan haat) niet begrepen. Zij zien de nuances niet en ervaren de afbeelding, die in een krant stond, als kwetsend voor hun geloof.”

Excuses maken

Enkele ouders bestempelen de actie van de school als “de omgekeerde wereld”. "Is dit geen omgekeerde wereld na alles wat er in Parijs is gebeurd? Een leraar moet de klassen rond om zijn excuses aan te bieden omdat leerlingen van Marokkaanse en Turkse afkomst zich beklagen over een tijdschrift dat juist de vrijheid van meningsuiting centraal stelt."

Goede beslissing

De directrice meent dat ze juist heeft gehandeld. Ze stelt dat er op haar school vrijheid van meningsuiting is, “maar dat moet wel respectvol zijn en niet ongenuanceerd”.

Lees ook: Docent worstelt met aanslagen in Frankrijk

“Pamfletten en posters horen niet in een school. Docenten willen graag de discussie voeren met de leerlingen, we lopen er niet voor weg. Maar men moet zich realiseren dat het hier niet om leerlingen van havo of vwo gaat; deze groep snapt de afbeelding niet. En laten we wel wezen, we weten dat het tijdschrift Charlie Hebdo op de grens zat. Dat is soms ook beledigend. Wil je dat in een school? Tolerantie kent ook grenzen.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste leestips in je mailbox!

Reageer op artikel:
School Heemskerk bant Charlie Hebdo-poster
Sluiten