Marieke van der Voort
Marieke van der Voort Nieuws 26 jan 2015 / 14:15 uur

Schilderij op rommelmarkt is vaker goud waard

Een Nederlands stel bleek afgelopen zondag tijdens een taxatie een echte Jan Steen te bezitten. Het koppel had het schilderij, dat zo’n 20.000 euro waard is, afgelopen Koningsdag voor 5 euro op de kop getikt. Meerdere mensen gingen het stel voor, de ene keer met een betere afloop dan de andere. Een kleine greep:

3 euro -> 30.000 euro

Een krappe 3 euro betaalde een vrouw op een braderie in Nieuw-Zeeland in 2010 omgerekend voor een ongesigneerd werk van de Canadese kunstenaar Lawren Harris. Het was waarschijnlijk haar beste uitgave ooit. Het schilderij leverde bij een veiling bijna 30.000 euro op.

4 euro -> 68.000 euro

68.000 euro bracht een schilderij op dat in 2003 op een Franse rommelmarkt voor slechts 4 euro was gekocht. Het werk bleek van de in 1941 overleden schilder Maximilien Luce te zijn. Luce was één van de grondleggers van het neo-impressionisme. Op enkele punaisegaatjes in de hoeken na, verkeerde het schilderij in goede staat.

6 euro -> 90.000 euro

Tijdens het opruimen van de garage kwam een vrouw uit het Amerikaanse Virginia in 2012 een doos met spullen tegen die ze ooit voor z’n 6 euro op een rommelmarkt had gekocht. De vrouw wilde het schilderij weggooien, maar haar moeder hield haar tegen. Het bleek om een authentieke Renoir te gaan: Paysage bords de Seine, en werd door sommigen zelfs geschat op 90.000 euro. Vorig jaar besloot de rechter echter dat het schilderij terug moest naar het Baltimore Museum of Art, waar het in 1951 werd gestolen.

150 euro -> 19.000 euro

Ook als je een oude bedbank op de vlooienmarkt koopt, kun je geluk hebben. Een Duitse studente ontdekte in de zetel van de bank – die ze voor 150 euro had gekocht – een schilderij uit de 17e eeuw. Het doek leverde bij een veiling in 2007 ruim 19.000 euro op. Het zou een werk zijn van de Italiaanse schilder Carlo Saraceni.

4 euro -> 1,67 miljoen euro?

Omgerekend ruim 4 euro betaalde zakenman Andy Fields in 2010 voor vijf schilderijen in Las Vegas. In één van de lijsten bleek mogelijk een vroege tekening van de wereldberoemde Amerikaanse kunstenaar Andy Warhol verstopt te zijn. Of het daadwerkelijk een echte Warhol is? Daar zijn de meningen van experts over verdeeld. In 2013 bood Fields de tekening voor omgerekend 1,67 miljoen euro aan op eBay, naar verluidt zonder succes.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Schilderij op rommelmarkt is vaker goud waard
Sluiten