Marieke van der Voort
Marieke van der Voort Nieuws 27 jan 2015

Schaduwrapport: meer maatregelen nodig tegen roken

De overheid moet meer moeite doen om Nederlanders bewust te maken van de schade van (mee)roken. Ook moeten er nog meer maatregelen worden genomen om het gebruik van tabak te ontmoedigen. Deze aanbevelingen kreeg de overheid dinsdag tijdens de presentatie van het Framework Convention on Tobacco Control (FCTC) schaduwrapport.

Het schaduwrapport is een initiatief van KWF Kankerbestrijding, het Longfonds en de Hartstichting als samenwerkingspartners in de ‘Alliantie Nederland Rookvrij’. Zij hebben het rapport uitgebracht precies tien jaar nadat Nederland het internationale FCTC-verdrag ratificeerde. In totaal hebben 180 landen zich verbonden aan dit verdrag van de Wereldgezondheidsorganisatie.

Doel

Het doel is om de schadelijke gevolgen van roken aan te pakken en zodoende levens te redden. Jaarlijks krijgen in Nederland zo’n 18.600 mensen kanker als gevolg van roken en meeroken. Ongeveer 19.000 Nederlanders sterven jaarlijks door de schadelijke gevolgen van tabak.

Lees ook: cijfers roken en kanker in Nederland

Wel lijkt het volgens het schaduwrapport langzaam de goede kant op te gaan met Nederland. „De weg die is ingeslagen sinds staatssecretaris Van Rijn aan het roer staat, geeft vertrouwen."

Adviezen

Het schaduwrapport geeft concrete adviezen voor de overheid. Zo wordt onder meer gepleit voor de invoering van een overkoepelend beleid, specifiek gericht op tabaksontmoediging. „Dit beleid dient voort te komen uit een heldere visie op tabaksontmoediging, waaruit blijkt dat de overheid instrumenten inzet op het gebied van volksgezondheid en financiën. Accijnzen zijn daarbij onder meer een doeltreffend middel", aldus het rapport.

Ook zou de overheid meer moeten investeren in het proactief informeren en waarschuwen van de Nederlandse bevolking. Vooral de kennis over de gevolgen van meeroken zou immers laag zijn. Verder zou het volgens het rapport kunnen helpen om tabaksproducten niet meer zichtbaar te etaleren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Schaduwrapport: meer maatregelen nodig tegen roken
Sluiten