Alex Ringeling
Alex Ringeling Nieuws 18 jan 2015 / 17:10 uur

Samsom: Vertrouw op kabinetsbeleid

Op het tweedaags congres van de PvdA in Utrecht heeft voorman Diederik Samsom zondag opgeroepen vastberaden te zijn en er op te vertrouwen dat de veranderingen als gevolg van het kabinetsbeleid goed gaan uitpakken voor het land. Hij verdedigde hiermee de samenwerking met de VVD in het huidige kabinet.

Twijfel

Samsom, die binnen zijn partij en erbuiten steeds meer onder vuur ligt omdat hij te weinig het PvdA-geluid laat horen en te vaak het kabinetsbeleid verdedigt, zei in zijn speech dat hij ziet dat er twijfel sluipt in de partij. De PvdA staat in de peilingen op een historisch laag aantal van elf zetels. Hierdoor laat hij zich echter niet uit het veld staan. Samsom roemde tijdens het congres de ‘successen’ van PvdA-bewindslieden als Lodewijk Asscher, Martin van Rijn, Jeroen Dijsselbloem en Jetta Klijnsma.

Zorg

Ook stelde hij dat het schandaal niet is dat de zorg verandert, maar dat dat de afgelopen vijftien jaar niet is gebeurd. "Lief congres, ik hoor u bijna denken. Dat kan hij mooi vertellen, maar intussen staan we op elf zetels in de peilingen. En staan we op straat VVD-beleid uit te leggen. Ja toch?" Naar eigen zeggen tegen alle campagnelogica in ging Samsom in op de voor veel PvdA’ers pijnlijke samenwerking met de VVD. "De PvdA zit in deze coalitie omdat we daarmee ónze idealen kunnen realiseren en nergens anders voor."

Verwijten

Samsom verweet ook het CDA en D66 dat deze het mes willen zetten in de zorg, in de lerarensalarissen en in uitkeringen. "De verkiezingen gaan tussen partijen die het herstel mogelijk hebben gemaakt en partijen die het herstel in de knop willen breken door extra te bezuinigen op de sociale zekerheid of zorg."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Samsom: Vertrouw op kabinetsbeleid
Sluiten