Tjerk de Vries
Tjerk de Vries Nieuws 7 jan 2015
Leestijd: 1 minuut

Ruim 115.000 huishoudens dupe brand

Ruim 50 doden, 600 gewonden en miljoenen euro’s aan schade. Brand bezorgt jaarlijks talloze mensen ontzettend veel ellende, terwijl veel branden op simpele wijze zijn te voorkomen.

Brandweer Nederland en het Verbond van Verzekeraars slaan daarom nu de handen ineen om leed en schade als gevolg van brand terug te dringen. ”Veel branden zijn met betrekkelijk eenvoudige maatregelen vermijdbaar of beheersbaar. Door kennisbevordering, -deling en -verspreiding willen brandweer en verzekeraars Nederland brandveiliger maken”, zegt voorzitter Stephan Wevers van Brandweer Nederland.

Een gezamenlijke aanpak is hard nodig, vinden beide koepelorganisaties. Het aantal slachtoffers van brand lag in 2013 op 52 doden en 600 gewonden. Naast de emotionele impact van brand is de financiële schadelast groot. Uit de Risicomonitor Woningbranden van het Verbond blijkt dat, op basis van brandclaims, jaarlijks ruim 115.000 huishoudens de dupe zijn van een kleine of grote brand in hun woning. De schadelast bij bedrijfsbranden is ernstig: 2013 was een brandrecordjaar met liefst 636,5 miljoen euro schade, in de eerste drie kwartalen van 2014 stond de teller ook alweer op 379,5 miljoen euro schade.

Betere alarminstallaties

"Brandweer en verzekeraars werken al langer samen, onder meer bij acties gericht op het vergroten van risicobewustwording", stelt Wevers. "Voorbeelden hiervan zijn de Brandpreventieweken, de ontwikkeling van preventie-instrumenten zoals Checklistbrand.nl en campagnes op beurzen." Daarnaast werkt de brandweer al bijna dertig jaar samen met de door de gezamenlijke verzekeraars opgerichte Stichting Salvage in de hulpverlening na brand. Nu gaan ze samen optrekken om brandveiligheid en effectieve brandalarmering en -bestrijding te bevorderen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Ruim 115.000 huishoudens dupe brand
Sluiten