Jurgen van der Hoeven
Jurgen van der Hoeven Nieuws 26 jan 2015

Rechter verbiedt kindernamen Nutella en Aardbei

Je dochter vernoemen naar chocopasta of een stuk fruit? Niet in Frankrijk! Een rechtbank in het noorden van het Europese land heeft bepaald dat twee families hun dochters geen Nutella en Fraise (aardbei) mogen noemen.

Nutella

Een stel uit Valenciennes ging in september naar de gemeente om hun baby in te schrijven als Nutella, maar de gemeente besloot onmiddellijk de officier van justitie in te lichten. De rechter oordeelde dat een kind “de naam van chocoladespread” geven, niet in belang van het meisje was, omdat het zou kunnen leiden tot “spot en onaangename opmerkingen”, zo schrijft La Voix du Nord.

De ouders verschenen in november niet voor de rechtbank, waarop de rechtbank bepaalde dat ze hun dochter dan maar Ella moesten noemen.

Fraise

Dezelfde rechtbank in Valenciennes kwam in januari van dit jaar met soortgelijke argumenten om de naam Fraise (aardbei) af te keuren. Daarop besloten de ouders hun dochter Fraisine te noemen, een elegenate naam die in de 19de eeuw zeer populair was.

Franse ouders mogen zelf bepalen hoe ze hun kind noemen, maar wanneer de gemeente het gevoel heeft dat de naam later voor problemen kan zorgen, mag een naam verboden worden. Zo mocht een familie in 2009 hun kind niet vernoemen naar de Franse cartoon Titeuf.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Rechter verbiedt kindernamen Nutella en Aardbei
Sluiten