Daniëlle Rijsdijk
Daniëlle Rijsdijk Nieuws 27 jan 2015

Real gaming in oude gevangenis is schot in roos

Het spel Prison Escape in de Noordsingelbajes is zo’n succes dat de club achter de real life game een tweede weekend organiseert en nadenkt over een derde.

Prison Escape neemt een vogelvlucht. Het real life spel, waarbij mensen binnen 2,5 uur uit de Noordsingel gevangenis in Rotterdam-Noord moeten ontsnappen, slaat zo aan dat bedenker Rik Stapelbroek druk bezig is met het organiseren van een tweede weekend. „In het weekend van 17 januari zijn we in première gegaan en ik kan wel zeggen dat 90 procent van de deelnemers na het spelen van het spel extatisch was. We hebben afgelopen weekend de tickets voor het volgende event online gezet en nu al zijn er 150 gereserveerd.”

Met meer acteurs en andere opdrachten hoopt Stapelbroek in het weekend van 28 en 29 maart de gevangenis weer over te nemen. Een change of plans, want de locatie zou eigenlijk tot 24 maart beschikbaar zijn. „Het pand krijgt een andere bestemming, maar die plannen laten nog op zich wachten. We hebben te horen gekregen dat we in ieder geval nog tot de zomer van de gevangenis gebruik mogen maken. Dat biedt perspectieven.” Volgens Stapelbroek, student ondernemerschap, is Nederland toe aan nieuwe varianten van entertainment. „Bowlen en paintballen kennen we nu allemaal wel, maar dit is nieuw. Ik probeer een levensechte beleving te creëren en daarin probeer ik me op te trekken aan het niveau van de musical Soldaat van Oranje.”

Alice Boothby is een van de deelnemers die meedeed aan de eerste editie. „De eerste twintig minuten heb ik heel hard mijn best gedaan om mijn lachen in te houden, maar daarna word je snoeihard in het spel getrokken,” vertelt de 26-jarige. Samen met haar vriendengroep dompelde ze zich 2,5 uur onder in de wereld van complotten en onderhandelstrategieën. „Het is echt heel echt. Op een gegeven moment betrapte ik mezelf erop dat ik met mensen verbondjes sloot in ruil voor een kaart.”

Volgens trendwatcher Richard Lamb zit er rek in de trend met het real life gamen. „Je ziet dat de mensen achter de games zich nu bezinnen op virtuele kamers. Dan kunnen ze bezoekers meerdere keren ontvangen en blijft het origineel.” Het succes zit hem volgens Lamb in twee factoren. „Ten eerste zorgt zo’n spel voor een ontsnapping uit de eigen realiteit. Mensen willen ergens voor een korte tijd helemaal in opgaan. Ten tweede zie je dat mensen zichzelf weer meer willen entertainen. Puzzels oplossen, samenwerken en dingen met je handen doen geeft voldoening en is dus leuk.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Real gaming in oude gevangenis is schot in roos
Sluiten