Alex Ringeling
Alex Ringeling Nieuws 17 jan 2015 / 15:20 uur

PvdA-leden krijgen meer directe invloed

PvdA-leden krijgen binnen de partij meer directe invloed. Ze worden minder afhankelijk van de afdelingen en afgevaardigden. Dit is het resultaat van stemmingen op het PvdA-congres zaterdag in Utrecht.

Stemmen

De leden zullen zo veel mogelijk de kans krijgen via internet te stemmen bij verkiezingen voor een nieuwe partijleider of voorzitter, maar ook live tijdens congressen. Ook krijgt elk lid krijgt het recht om een onderwerp op de agenda te zetten of een amendement in te dienen, mits er de steun is van vijftig handtekeningen.

Lees ook: Zorgconflict tussen VVD en PvdA duurt voort

Beperking

Voorzitter Hans Spekman pleitte tijdens het congres voor diepgaandere debatten, maar niet per se over veel meer onderwerpen. Het aantal amendementen op congressen zou volgens de partijtop beperkt moeten worden. Het is in het verleden wel gebeurd dat het aantal opliep tot meer dan duizend. Die beperking zinde het congres echter niet. Een voorstel van het partijbestuur om het aantal amendementen per agendapunt te maximeren op vijf, werd dan ook weggestemd.

Lees ook: Buma (CDA): kabinet Rutte-Asscher mislukt

Applaus

Bij aanvang van het tweedaags partijcongres kregen PvdA-burgemeester Ahmed Aboutaleb en PvdA-Tweede Kamerlid Ahmed Marcouch applaus van de PvdA-leden. Datzelfde gold voor de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan. Ze ontvingen het applaus voor hun optreden na de aanslagen in Parijs.

Lees ook: Wilders en Samsom keihard in botsing over terreur

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
PvdA-leden krijgen meer directe invloed
Sluiten