Alrik de Jong
Alrik de Jong Nieuws 6 jan 2015

Primera Rotterdam-West blijkt ‘bank’ van de maffia

Een vestiging van de Prima in Rotterdam-West fungeert al een tijd lang als ‘bank’ van de onderwereld. Dat schrijft het AD.

De 53-jarige eigenaar van de franchisevestiging is aangehouden, nadat de politie op basis van informatie van de recherche de zaak was binnengevallen. Het Rotterdamse korps haalde vorig jaar 7 miljoen euro aan crimineel geld op. Een deel daarvan bleek afkomstig van de kleine sigarenwinkel.

Slim bankieren

Het ‘bankieren’ ging als volgt te werk: als een crimineel een wachtwoord noemde aan de balie, kon hij doorlopen naar een afgezonderde ruimte. Daar kon vervolgens een aanbetaling worden gedaan, de bedragen liepen op tot boven de honderdduizend euro.

Na de aanbetaling belde de winkeleigenaar een tussenpersoon, die op zijn beurt weer een bankier in een ver land belde. De bankier keerde het geld tegen een paar procent commissie uit aan de begunstigde. Zo kon bijvoorbeeld een grote lading drugs uit Colombia zonder tussenkomst van een formele bank in Nederland worden afgerekend. Deze manier van betalen is een stuk minder risicovol dan geld smokkelen.

De 53-jarige eigenaar van de betreffende Primera moet binnenkort voor de rechter verschijnen. Zijn enige reactie op zijn illegale praktijken: "Eh, ja, dit klopt wel ongeveer."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Primera Rotterdam-West blijkt ‘bank’ van de maffia
Sluiten