Robyn van Gorsel
Robyn van Gorsel Nieuws 5 jan 2015

Politie pakt miljoenen van illegale bankiers af

De politie eenheid Rotterdam heeft vorig jaar ruim zeven miljoen euro aan contacten in beslag genomen. Het geld werd aangetroffen bij illegale bankiers en koeriers. Dat laat de politie vandaag weten.

Er werden dit jaar diverse acties uitgevoerd door de politie, waarbij tientallen koeriers en illegale bankiers werden aangehouden. Samen met De Nederlandsche Bank vonden meerdere controles plaats bij winkels waarvan werd vermoed dat ze als dekmantel dienden voor illegale bankiers.

Underground banking

Illegaal bankieren, ook wel underground banking genoemd, wordt door onder andere drugssmokkelaars, terroristen en mensenhandelaren gebruikt. Op deze manier verplaatsen zij hun criminele opbrengsten buiten de officiële kanalen om. Vanuit winkels of bedrijven worden de bancaire handelingen verricht zonder dat dit bekend is bij de overheid. Er is dus ook geen sprake van overheidscontrole en certificering.

Deze aanpak maakt deel uit van de aanpak van zogenoemde ondermijnende activiteiten. Ondermijning houdt in dat de criminele onderwereld overloopt in de legale bovenwereld.

De laatste actie vond plaats in december in Dordrecht. In een woning werd ruim een miljoen euro gevonden. De bewoners zijn aangehouden op verdenking van underground banking en witwassen van crimineel verkregen geld.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Politie pakt miljoenen van illegale bankiers af
Sluiten