Mario Wisse
Mario Wisse Nieuws 11 jan 2015 / 18:45 uur

Parijs is Charlie

In Parijs vond gisteren de grote nationale mars plaats. Tientallen regeringsleiders liepen een kort stuk mee met de massa van naar schatting anderhalf miljoen mensen en toonden zich daarmee solidair met de slachtoffers en nabestaanden van de slachtoffers van de aanslagen van vorige week in de Franse hoofdstad. Tegelijkertijd was de tocht een demonstratie tegen terreur.

‘Ik kon ze niet redden’

De ’mars voor de republiek’ ging van Place de la République – vlakbij de redactie van Charlie Hebdo waar woensdag twaalf mensen werden vermoord door terroristen – naar Place de la Nation. De hoogwaardigheidsbekleders verlieten zoals gepland na een kwartier de route om veiligheidsredenen. Daarvoor hielden ze een minuut stilte. De mensenmassa vervolgde aangevoerd door nabestaanden van de slachtoffers zijn weg. De Franse president François Hollande ‘liep nog even mee en trok naar de families en naasten van de slachtoffers van de terreurdaden. Zo begroette hij onder meer tekenaar Luz en schrijver Patrick Pelloux van Charlie Hebdo. Pelloux was op het moment van de aanslag als arts aan het werk op een andere plek in Parijs. Hij werd gebeld door een collega en was zo’n 3 minuten na de aanslag ter plaatse. "Ik kon ze niet redden", zei Pelloux gisteren in een emotioneel interview aan persbureau AFP.

Netanyahu en Abbas

Ook premier Rutte liep mee in de tocht, net als een paar duizend andere Nederlanders, van wie velen ’s ochtends met de Thalys vanuit Amsterdam en Rotterdam naar Gare du Nord waren gekomen. Qua in het oog springende hoogwaardigheidsbekleders waren ook de Duitse bondskanselier Angela Merkel, de Israelische premier Benjamin Netanyahu en de Palestijnse leider Mahmoud Abbas van de partij.

Omdat er zoveel mensen waren, was er niet één parcours maar waren er twee. De bedoeling vooraf was een stille mars te houden, maar dat werd het in de praktijk allerminst; het Franse volkslied werd gezongen, mensen scandeerden ’Je suis Charlie’ en er gingen golven van applaus door de menigte.

Niet alleen in Parijs werd er massaal gedemonstreerd, ook in allerlei andere Franse steden verzamelden mensen zich om steun te betuigen en te demonstreren voor vrijheid van meningsuiting. In totaal gingen alleen al in Frankrijk zo’n tweeëneenhalf miljoen mensen de straat op.

Knetteren

Het kantoor van de Belgische Franstalige krant Le Soir in Brussel werd gisteren ontruimd nadat op de redactie een telefoontje was binnengekomen waarin werd gedreigd dat "het zou gaan knetteren op de redactie". De beller zou gezegd hebben dat hij namens "extreem links" sprak en genoeg had van alle artikelen in Le Soir over Charlie Hebdo en de aanslagen in Parijs.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Parijs is Charlie
Sluiten