Astrid Ottens
Astrid Ottens Nieuws 5 jan 2015
Leestijd: 1 minuut

Overboeking Amsterdam geen fout, maar fraude

Het overmaken van bijna 200.000 euro naar de rekening van een man in Brabant, was geen fout van de gemeente Amsterdam. De stad is het slachtoffer geworden van factuurfraude, zo zegt de gemeente nu.

Stagiair

Inmiddels zijn vijf verdachten aangehouden, een van hen liep stage bij de gemeente. De verdachten zouden hebben gesjoemeld met een factuur van ruim 186.000 euro van een afvalverwerkingsbedrijf aan een stadsdeel. De stagiair-beveiliger bij het stadsdeel onderschepte de originele factuur en gaf die aan een tussenpersoon.

Lees ook: Amsterdam hoopt op rechter na fout overboeken

Die gaf de factuur weer door aan een vervalser, die het rekeningnummer vervalste. Daarna legde de stagiair de factuur weer terug op de stapel met te betalen facturen. Naast de stagiair zijn de vervalser en de tussenpersoon aangehouden. Ook zijn twee mensen aangehouden, die hun bankrekening ter beschikking hadden gesteld.

Argwaan

De fraude kwam aan het licht toen een bank argwaan kreeg en bij de gemeente naar de juistheid van het bankrekeningnummer informeerde. De betrokken banken konden een groot deel van het overgeschreven bedrag bevriezen, maar op het moment van de ontdekking was al 40.000 euro opgenomen.

Lees ook: Amsterdam maakt 186.000 euro over aan Brabander

Later kon in een woning van een medeverdachte nog 11.350 euro in beslag worden genomen. De gemeente Amsterdam eist de resterende 28.650 euro ook terug. De zaak dient deze week voor de rechter.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Overboeking Amsterdam geen fout, maar fraude
Sluiten