Jurgen van der Hoeven
Jurgen van der Hoeven Nieuws 2 jan 2015
Leestijd: 1 minuut

Ouders krijgen vergoeding om geëxecuteerde zoon

De ouders van Hugjiltu, een tiener die werd geëxecuteerd voor verkrachting en moord in 1996, hebben 2.06 miljoen Chinese yuan (zo’n 275.000 euro) ontvangen ter compensatie. Hun zoon bleek 18 jaar later namelijk onschuldig. Dat meldt The Shanghaiist.

Verzoek

De ouders dienden een verzoek in tot financiële compensatie. Zes dagen later werd deze toegekend. Het Hof stelt dat de compensatie wordt gegeven voor de “extreme, serieuze, mentale schade” die de ouders hebben opgelopen.

De vader van de onterecht ter dood veroordeelde liet tegenover Reuters weten tevreden te zijn met de compensatie. Hij en zou vrouw “respecteren het besluit van de wet en de staat”. Hij zei verder dat het hen niet zozeer ging om de hoogte van het bedrag, maar dat ze vooral wilden dat er recht zou worden gedaan.

Openbaar toilet

Hugjiltu was 18 jaar oud toen hij werd beschuldigd van moord op een vrouw op een openbaar toilet in Hohhot, in Binnen-Mongolië. Twee maanden later werd hij geëxecuteerd. In 2005 ontstond er twijfel of Hugjiltu wel echt de schuldige was, toen een seriemoordenaar bekende een moord te hebben gepleegd op een openbaar toilet in dezelfde plaats.

Vorige maand werd de zaak echter pas heropend. Op 15 december werd de man alsnog vrijgesproken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Ouders krijgen vergoeding om geëxecuteerde zoon
Sluiten