Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 26 jan 2015
Leestijd: 2 minuten

Oud-communist Tsipras nieuwe baas in Griekenland

De leider van de partij Syriza, Alexis Tsipras, is maandagmiddag beëdigd als nieuwe premier van Griekenland. Tijdens een ceremonie in de residentie van de Griekse president Karolos Papoulias zwoer Tsipras dat hij de belangen van het Griekse volk zal behartigen.

Tsipras heeft hiermee een einde gemaakt aan een periode van ruim veertig jaar waarin de conservatieve Nieuwe Democratie of de sociaaldemocratische Pasok de dienst uitmaakte, komt nu Syriza aan de macht. De partij van Tsipras heeft de overwinning te danken aan haar kritische houding tegenover het bezuinigingsbeleid van de regering.

Charmant

Tsipras staat bekend als slagvaardig en charmant. Hij treedt op met een open hemd en draagt nooit een stropdas. Die gaat hij naar eigen zeggen pas dragen, als hij de schulden van zijn land heeft weten terug te brengen.

Lees ook: Grieken spelen Russisch roulette met euroleningen

De populariteit van de nu 40-jarige Tsipras schoot tijdens de crisis, die eind 2009 in Griekenland begon, als een komeet omhoog. Had Syriza in 2009 nog slechts 4,6 procent van de stemmen, bij de verkiezingen in 2012 was dat tot 26,9 procent gestegen en zondag tot ruim 36 procent.

Hij had zijn snelle opkomst niet alleen aan zijn vlotte babbel en voorkomen te danken, maar vooral aan zijn belofte niet te korten op de pensioenen en de btw op voedingsmiddelen niet te verhogen.

Politiek dier

Tsipras studeerde aan de Nationale Technische Universiteit van Athene, waar hij in 2000 afstudeerde. Hoewel hij een studie tot ingenieur volgde, is hij toch ook een politiek dier. Al op veertienjarige leeftijd werd hij lid van de Communistische Jeugd van Griekenland (KNE). Als scholier liep hij mee in protesten tegen de regering die hervormingen wilde doorvoeren in het onderwijs. Ook was hij begin 1991 betrokken bij de bezetting van een universiteit naar aanleiding van de moord op een docent.

Eind jaren negentig klom Tsipras op in de partij Synaspimos (een splinterpartij die nu deel uitmaakt van Syriza) en steeg zijn ster snel. In 2009 werd hij voor deze partij in het parlement gekozen. Toen Synaspimos deel ging uitmaken van Syriza, werd hij leider van deze links-radicale coalitie.

Tsipras woont samen met ICT’er Betty Bazania. Zij hebben twee kinderen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.