Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 11 jan 2015
Leestijd: 1 minuut

Oppositiekandidate nieuwe president Kroatië

De conservatieve Kolinda Grabar Kitarovic is zondag met een nipte meerderheid tot president van Kroatië gekozen. De oppositiekandidate kreeg iets meer dan 50 procent van de stemmen en versloeg daarmee zittend president Ivo Josipovic, bleek na het tellen van bijna 98 procent van de stemmen.

Kitarovic was de kandidate van de centrumrechtse oppositiepartij HDZ. Ze heeft bij de NAVO gewerkt.

Spanning

Het spande erom bij de tweede ronde van de presidentsverkiezingen. Na het tellen van 75 procent van de stemmen had Josipovic een piepkleine voorsprong. In de eerste ronde van de verkiezingen behaalde Kitarovic nog iets minder stemmen dan de sociaaldemocraat Josipovic.

De president vervult in de jongste lidstaat van de Europese Unie een voornamelijk ceremoniële functie, maar nu Josipovic heeft verloren, zal dat de regerende sociaaldemocraten onder druk zetten. Kroatië kent een hoge werkloosheid en het bruto binnenlands product is volgens de Wereldbank sinds 2008 met ongeveer twaalf procent afgenomen. Veel Kroaten zijn van de politiek vervreemd geraakt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Oppositiekandidate nieuwe president Kroatië
Sluiten