Job Halkes
Job Halkes Nieuws 1 jan 2015 / 15:37 uur

Oogziekenhuis: Siervuurwerk verknalt meeste ogen

Legaal siervuurwerk blijkt de grootste boosdoener als het gaat om schade aanbrengen aan ogen. Dat laat het Oogziekenhuis Rotterdam weten. In totaal meldden zich afgelopen nacht tien personen met oogletsel bij het ziekenhuis, waarvan zeven permanente oogschade hebben opgelopen.

„Het is inderdaad opvallend dat het legaal siervuurwerk oogletsel veroorzaakt”, vertelt woordvoerder van het Oogziekenhuis Rotterdam, Robert Spiering. „We hebben helaas weer heftige dingen gezien. Iemand bijvoorbeeld die een cakebox met vuurpijlen wil afsteken, maar er gaat iets mis met het lont. De man besluit om het schietlont, dat bedoeld is voor vuurwerkshows, aan te steken en het vuurwerk komt direct in zijn ogen.” Ook dit jaar is het merendeel van de slachtoffers een omstander. „Gewoon mensen die even naar de buren lopen om ze gelukkig nieuwjaar te wensen en vuurwerk in het gezicht krijgen.”

Wel positief is dat er dit jaar geen kinderen met permanente oogschade binnen zijn gebracht. „Dat heeft wellicht te maken met het uitdelen van vuurwerkbrillen op basisscholen in de regio”, denkt Spiering. „En wellicht passen ouders ook gewoon beter op.” Oogarts Tjeerd de Faber, die de patiënten afgelopen nacht behandelde, pleit ondanks dat nog steeds voor een verbod op consumentenvuurwerk. „Oud & Nieuw in Nederland lijkt meer op oorlogsoogheelkunde dan normale oogheelkunde en helaas niet meer op het vieren van een mooi traditioneel feest.”

De definitieve cijfers over het aantal mensen met oogletsel zijn nog niet bekend.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Oogziekenhuis: Siervuurwerk verknalt meeste ogen
Sluiten