Daniëlle Rijsdijk
Daniëlle Rijsdijk Nieuws 18 jan 2015 / 17:35 uur

Oogartsen zien ‘minimale daling’ vuurwerkletsel

Oogartsen zijn nog ontevreden over de uitwerking van de bundel vuurwerkmaatregelen tijdens de jaarwisseling.

Ondanks de invoer van vuurwerkvrije zones en het hanteren van verkorte afsteektijden is het aantal vuurwerkslachtoffers volgens Nederlandse oogartsen niet genoeg gedaald. „Ondanks alle nieuwe regels die gelden voor het afsteken zien wij oogartsen landelijk slechts een daling van 17 procent in het totale aantal slachtoffers ten opzichte van vorig jaar. We hadden gehoopt op een halvering,” spreekt oogarts Tjeerd de Faber die werkt in het Oogziekenhuis Rotterdam.

Slachtoffers

Uit de cijfers van het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap (NOG), de beroepsvereniging van de Nederlandse oogartsen, die vandaag worden gepresenteerd blijkt dat vijftig procent van alle vuurwerkslachtoffers 21 jaar of jonger is en 54 procent van de slachtoffers is geraakt door vuurwerk dat door iemand anders is afgestoken. Een stijging ten opzichte van vorig jaar toen 40 procent van de omstanders nog slachtoffer was.

„Eén jongeman is dit jaar tijdens de gedooguren geheel blind geworden door zelf afgestoken vuurwerk. Dit heeft nog niet eerder plaatsgevonden. Eén van zijn ogen is al verwijderd en het andere oog heeft al het zicht verloren en is volledig verwoest,” vertelt de Rotterdamse oogarts. „Je kunt je voorstellen wat voor impact dit heeft op het uitoefenen van een beroep en op zijn gezin. Dergelijke patiënten zien wij oogartsen vaak nog jarenlang en ondergaan nog allerlei hersteloperaties. Sommige mensen met vuurwerkletsel zien we, zonder gekheid, soms wel meer dan 150 keer.”

Verbod

Afgelopen jaarwisseling is voor de zevende keer het totale aantal door vuurwerk veroorzaakte oogletsels geregistreerd. Gezien de aantallen slachtoffers en het totale aantal blinde ogen, is het NOG van mening dat een verbod op consumentenvuurwerk gerechtvaardigd is.

Arno Bonte, GroenLinks-raadslid in Rotterdam en tevens initiatiefnemer van het meldpunt vuurwerkoverlast, vindt dat de 31 vuurwerkvrije zones in Rotterdam tijdens de jaarwisseling hun dienst weldegelijk hebben bewezen. „Zeventien procent is niet niks en laat in mijn ogen zien dat deze maatregelen wel degelijk effect hebben. Toch ben ik met de oogarsten eens dat er nog steeds te veel mensen slachtoffer worden van vuurwerk. Om die reden ga ik voorstellen de afsteektijden opnieuw te verhogen. Van 18.00 uur naar 22.00 uur en wil ik een uitbreiding van de vuurwerkvrije zones.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Oogartsen zien ‘minimale daling’ vuurwerkletsel
Sluiten