G. Reinards
G. Reinards Nieuws 29 jan 2015

Onderzoek: Allochtone daders harder gestraft

Allochtone daders worden harder gestraft dan autochtone daders. Ze moeten vaker de cel in en ook de duur van de gevangenisstraf is langer. Daarover bericht Trouw na een onderzoek door de Universiteit Leiden.

De universiteit analyseerde in opdracht van de Raad voor de Rechtspraak 110.000 strafdossiers uit de periode 2005 tot en met 2007. De onderzoekers spraken met 1500 gedetineerden die zich in het huis van bewaring moesten melden. Een van hun bevindingen was dat een in Nederland geboren verdachte bij gekwalificeerde diefstal (waarbij bijvoorbeeld wapens zijn gebruikt) 7 procent kans had op een celstraf. Turkse en Antilliaanse Nederlanders daarentegen hadden bij een vergelijkbaar delict een kans van 11 procent.

Nader onderzoek

De onderzoekers adviseren de Raad voor de Rechtspraak om nader onderzoek te doen naar de etnisch gerelateerde verschillen. De belangenorganisatie van rechters geeft hier gehoor aan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Onderzoek: Allochtone daders harder gestraft
Sluiten