Ruben Eg
Ruben Eg Nieuws 21 jan 2015
Leestijd: 3 minuten

Obama blijft grondoorlog tegen IS weigeren

Het leger van de Verenigde Staten keert niet terug naar Irak, om een grondoorlog aan te gaan met strijders van de Islamitische Staat van Irak en de Levant (IS of ISIS). Dat benadrukte president Barack Obama maandagnacht in zijn jaarlijkse toespraak tot de leden van het Amerikaanse Congres, de State Of The Union.

Obama riep de kibbelende congresleden in zijn speech op in te stemmen met het verlengen van de huidige missie, waarbij IS wordt bestreden met luchtaanvallen. Ook worden militaire trainingen gegeven aan het Irakese leger en pro-Westerse Syrische opstandelingen. De Republikeinen willen echter de mogelijkheid open houden om alsnog het leger in te zetten. De Democraten eisen juist dat dit specifiek wordt uitgesloten.

Zinloos

De na ‘Nine Eleven’ begonnen oorlogen in Irak en Afghanistan hebben volgens Obama aangetoond dat een dergelijk strijdplan zinloos is. „In plaats van ons te laten meeslepen in een nieuwe grondoorlog in het Midden-Oosten, leiden wij nu een brede coalitie waar ook Arabische landen aan deelnemen. We zullen deze terreurgroep op deze manier terugdringen en uiteindelijk vernietigen. We steunen tegelijk een gematigde oppositie in Syrië, die ons kan helpen. Ook kunnen zij mensen helpen die zich keren tegen deze failliete ideologie van gewelddadig extremisme.”

Toch klinkt er in eigen land kritiek tegen de strategie van Obama. Sinds augustus hebben Amerikaanse straaljagers meer dan 1800 luchtaanvallen uitgevoerd op IS-doelen in Irak en Syrië. Dit heeft Obama’s schatkist ongeveer 1,2 miljard dollar gekost. De opmars van IS in Irak is weliswaar gestopt, maar veel meer dan dat is er niet bereikt.

Tijd

„Deze aanpak kost tijd en aandacht”, benadrukte de president dan ook in zijn toespraak. Hij riep het Congres zodoende op ‘de wereld te laten zien’ dat de VS ‘eensgezind’ is door in te stemmen met het verlengen van de missie. Obama hamerde op een ‘slimmer Amerikaans leiderschap’ in de wereld. „Wij geven het beste leiding door militaire kracht te combineren met sterke diplomatie en het bouwen van een brede coalitie. Dat doen wij nu, en het maakt overal ter wereld al het verschil.”

Kritiek

Veel applaus kreeg Obama overigens niet uit het Republikeinse kamp in het Congres. Senator John McCain, die het in 2008 tevergeefs tegen Obama opnam in de strijd om het Witte Huis, noemde de toespraak een ‘ongelukkige demonstratie van de huidige koersloosheid’ van de regering.

„Amerikanen die de afgelopen 6 jaar het nieuws hebben gezien zullen niets begrijpen van een ‘slimmer soort Amerikaans leiderschap’ waar de president over sprak. Het is chaos in het Midden-Oosten, en een golf van terroristische dreigingen heeft een nieuwe impuls gekregen. Rusland heeft een soeverein Europees land uiteengereten. De assertiviteit van China blijft rammelen aan de Amerikaanse bondgenoten in Azië. De aanvallen van de Taliban nemen toe, terwijl de president doorgaat met zijn op de kalender geprikte terugtrekking uit Afghanistan.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Obama blijft grondoorlog tegen IS weigeren
Sluiten