Ruben Eg
Ruben Eg Nieuws 11 jan 2015
Leestijd: 1 minuut

NS wil af van open terugreisdatum buitenlandse trein

NS wil een einde maken aan de open terugreisdatum voor reizigers die een internationaal treinkaartje kopen bij een automaat of de balie op de stations. Op een buitenlands ticket via deze verkooppunten staat nu alleen een vertrekdatum. Reizigers mogen binnen vijftien dagen na vertrek de trein terugpakken. Bij online geboekte tickets moet wel de datum van de terugreis worden ingevuld.

Volgens NS is de huidige open terugreisdatum met deze kaartjes ‘fraudegevoelig’. Zonder controlestempel op het ticket zou iemand anders er bijvoorbeeld mee terug kunnen reizen voor een andere trip die binnen twee weken wordt gemaakt. Dit zou ‘geregeld’ leiden tot discussies met conducteurs op de internationale trein, ‘vaak gepaard met agressie’.

Aanpassen

NS noemt het daarom ‘wenselijk’ dat de kaartverkoop aan de automaten en balie wordt aangepast en reizigers hier nu ook een datum voor de terugreis opgeven. Reizigers krijgen dan twee kaartjes: voor zowel de heen- als terugreis. De prijzen blijven gelijk, belooft NS. Het voornemen is door NS ter goedkeuring voorgelegd aan het Landelijk Overleg Consumentenbelangen Openbaar Vervoer (Locov).

Duitsland

De aanpassing geldt vooralsnog alleen bij treinritten naar België en Luxemburg. Voor tickets naar Duitsland wordt het voornemen uitgesteld, omdat de aanpassing technisch nog niet mogelijk is in het Duitse verkoopsysteem. Vermoedelijk is dit op korte termijn alsnog geregeld, aldus NS.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
NS wil af van open terugreisdatum buitenlandse trein
Sluiten