Bianca Brasser
Bianca Brasser Nieuws 26 jan 2015 / 19:38 uur

Noodtoestand om sneeuwstorm VS

In Amerikaanse staten waaronder New Jersey, Massachusetts en New York geldt vanaf maandagmiddag de noodtoestand vanwege een naderende sneeuwstorm. Aan de oostkust komt het openbare leven vanaf maandagavond daardoor grotendeels tot stilstand.

Lees ook: Amerikanen hamsteren voor sneeuwstorm losbarst

Zorg dat je thuis bent

,,Aan het eind van de middag moet je thuis zijn, en wil je ook thuis zijn. In situaties zoals deze stranden mensen in hun auto. Het kan gaan om leven en dood, ik overdrijf niet", zei gouverneur Andrew Cuomo van New York op een persconferentie. Hij liep daarmee vooruit op de naderende sneeuwstorm, die tot aan dinsdagmiddag plaatselijk voor bijna een meter sneeuw kan zorgen.

Storm

De eerste vlokken vielen maandagochtend al. Vanaf maandagavond gaat het zwaar sneeuwen en stormen. Het verkeer wordt op steeds meer plaatsen in de loop van maandagavond van de weg verbannen, zo lieten burgemeesters en gouverneurs weten. In hele staten zal het stil zijn op de wegen; alleen de nooddiensten mogen dan nog de weg op. Mensen die zijn gaan werken, moeten zich maandagmiddag naar huis reppen, aldus de autoriteiten.

New York

In New York worden de stadsparken vanaf maandagavond gesloten. Duizenden vluchten vanaf de vliegvelden aan de oostkust van de Verenigde Staten zijn geschrapt. Scholen en veel overheidsgebouwen blijven dinsdag dicht. Het openbaar vervoer – treinen, metro’s, bussen en veerponten-, komt grotendeels plat te liggen.

Stroomuitval

Gevreesd wordt dat veel mensen last krijgen van stroomuitval. De sneeuw en wind kunnen elektriciteitskabels breken en ook vallende takken, zwaar van de sneeuw, kunnen afbreken en de kabels kapottrekken.

Twitter

Op Twitter circuleren al de meest afschrikwekkende namen voor de storm. De ‘Sneeuwstorm van 2015’ heeft de bijnamen Snowmageddon, Snowpocalypse en Snowzilla gekregen

Lees ook: Twee dagen stevig afzien in New York

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Metro bezorgt je iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun. 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Noodtoestand om sneeuwstorm VS
Sluiten