Ruben Eg
Ruben Eg Nieuws 13 jan 2015 / 10:43 uur

Nog altijd geen grote successen tegen IS in Irak

De luchtaanval tegen de Islamitische Staat van Irak en de Levant (IS of ISIS) heeft nog altijd geen grote successen opgeleverd. Dankzij de bombardementen van de internationale coalitie is tot nu toe alleen voorkomen dat Irak onder de voet is gelopen door de moslimstrijders. Meer succesjes kan het Nederlandse kabinet na dertien weken van bombardementen niet noemen.

De opmars van de terreurgroep in Irak is slechts gedeeltelijk gestopt, zo schrijven de ministers Jeanine Hennis-Plasschaert (Defensie), Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) en Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking) in een brief aan de Tweede Kamer. IS heeft verder in de laatste twee maanden ‘geen enkel terrein’ verloren in het land. In het westen van Irak, bij de grens met Syrië, heeft de groepering daarbij ‘nog enige bewegingsruimte’.

Onduidelijkheden

Veel feitelijke informatie over de situatie in het vijandelijke kamp is er ook niet. De ministers zeggen dat niet bekend is hoeveel mensen in door IS gedomineerd gebied verblijven, en hoeveel IS-strijders en burgers bij de coalitieaanvallen zijn omgekomen. De controle van de jihadisten zou door de bombardementen in dit gebied wel zijn verkleind. Maar ondertussen zijn er zorgen over berichten van mensenrechtenschendingen door aan de Iraakse milities.

Het kabinet weet ook niet hoeveel mensen dagelijks het IS-gebied ontvluchten. Zorgwekkend is dat eveneens onbekend is hoeveel personen er in- of uitgaan. Helemaal omdat de toestroom van buitenlandse jihadisten ondanks de luchtaanvallen ‘gestaag’ voortgaat. Nederlandse F16’s hebben sinds begin oktober meer dan tweehonderd bombardementen op IS-doelen uitgevoerd.

Jihadgangers

Na de piek van afgelopen zomer, heeft het kabinet ‘geen aanwijzingen dat jihadisten zich in hun uitreisplannen laten ontmoedigen’ door de in het najaar begonnen luchtaanvallen van de internationale coalitie. Anderzijds zijn er ook geen aanwijzingen voor een toename. De ministers schrijven geen openbare uitspraken te kunnen doen over het precieze aantal pogingen van radicalen om naar Irak of Syrië te vertrekken.

De ministers benadrukken dat het doel van de Nederlandse bijdrage aan de internationale aanvalscoalitie het ‘stoppen van de opmars van IS in Irak’ is. De groepering wordt door de bombardementen vooral in de portemonnee getroffen. Door de luchtaanvallen kan IS inmiddels nog ‘slechts’ 200 duizend vaten olie per dag produceren, in plaats van de 70 duizend van eind vorig jaar.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Nog altijd geen grote successen tegen IS in Irak
Sluiten