Robyn van Gorsel
Robyn van Gorsel Nieuws 7 jan 2015

‘Nieuwe verkeersregels voor scooters riskant’

Bestuurders van scooters of brommers in Rotterdam weten sinds begin dit jaar niet meer waar ze aan toe zijn. Ze zijn verplicht om op de rijbaan te rijden, maar op veel plekken is de verkeerssituatie nog erg onduidelijk. Met borden zou dit duidelijk moeten zijn aangegeven, maar die zijn volgens brommer- en scooterrijders onduidelijk. Volgens de gemeente zijn de borden al voor de kerst op orde gemaakt in de hele stad.

Op de Facebookpagina van de gemeente Rotterdam stromen de klachten binnen. Uit de tientallen klachten blijkt dat bestuurders zich ergeren aan onveilige en onduidelijke situaties op onder meer de Coolsingel, Hofplein, Erasmusbrug en Laan op Zuid. Wilco Schippers laat in een reactie onder de aankondiging van het nieuwe beleid weten zich niet meer veilig te voelen op de weg. Hij voelt zich opgejaagd door de auto’s achter hem, die vaak sneller rijden en roekeloos inhalen. Hij is niet de enige. Jeroen van Wisse reageert op het zelfde bericht dat hij bang is voor ongelukken. „Het is op bepaalde stukken gewoon wachten op de eerste slachtoffers. Denk aan de harde wind op de Erasmusbrug die je scooter omver blaast en de onoverzichtelijke drukte op de Coolsingel. Hartstikke gevaarlijk!” schrijft hij.

Dat de nieuwe regel nog niet voor iedereen duidelijk is, blijkt wel uit de praktijk. Op de Erasmusbrug en in het centrum rijden bijna alle scooters nog op het fietspad. Worden ze daar aangehouden, dan komen ze er nu vanaf met een waarschuwing. Uiteindelijk wordt dat een boete van 95 euro.

Wethouder verkeer Pex Langenberg is verantwoordelijk voor de uitvoering van de nieuwe regels. Zijn woordvoerster laat in een reactie op de klachten weten alle borden in de stad inmiddels zijn aangepast. „Op de meeste plekken moest je al op de rijbaan, maar in een aantal voormalige deelgemeenten nog niet zoals het centrum.” De gemeente start morgen met de campagne De Nieuwe Baan om scooter- en brommerrijders op de wijzigingen te wijzen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
‘Nieuwe verkeersregels voor scooters riskant’
Sluiten