Elena van Doorn
Elena van Doorn Nieuws 10 jan 2015

Nederland ondervindt last van windstoten

Update 14.24: Een deel van de Boompjes, een bekende straat, in het centrum van Rotterdam is zaterdag afgesloten vanwege het stormachtige weer. De reden zijn loszittende dakplaten op een voormalig bankgebouw. Door de hevige windstoten bestaat het risico dat de platen eraf waaien.

De politie verwacht dat de weg nog de hele middag gesloten blijft.

Hoge waterstanden

De stormwind met zeer zware windstoten heeft zaterdag geleid tot verhoogde waterstanden langs de kust. Volgens Rijkswaterstaat is de waterveiligheid niet in het geding. De dienst verwacht zaterdag en zondag verhoogde waterstanden langs de hele kust, van Hoek van Holland tot Delfzijl. De hoogste standen worden verwacht in de nacht van zaterdag op zondag in het noordelijk kustgebied.

Zaterdagmiddag gaat in Zuid-Holland de Hollandsche IJsselkering (tussen Capelle a/d IJssel en Krimpen a/d IJssel) dicht. Naar verwachting gaat die zondag aan het eind van de ochtend weer open. Sluiting van deze kering komt een paar keer per jaar voor en leidt tot vertraging voor de scheepvaart.

———————————————

Het KNMI waarschuwt zaterdag voor zwarte windstoten door het hele land. In de kustprovincies kunnen windsnelheden van rond de 100 kilometer per uur gemeten worden. Het onstuimige weer zorgt op verschillende plekken in Nederland voor overlast.

In de middag trekt er een buienlijn over het land die gepaard kan gaan met zeer zware windstoten tot 110 kilometer per uur en langs de kust 120 kilometer per uur. Vanwege de zware windstoten raadt Rijkswaterstaat zaterdag automobilisten af om met een aanhanger of caravan de weg op te gaan.

Lees ook: Ongevallen op wegen door harde wind

Schiphol

Ook het luchtverkeer heeft last van de harde wind. Door de harde windstoten zijn verschillende vluchten van en naar Schiphol zaterdag vertraagd. Er zijn geen vluchten geannuleerd, zei een woordvoerster van de luchthaven. Reizigers krijgen het advies informatie over hun vlucht in te winnen op de website van Schiphol of bij hun luchtvaartmaatschappij.

De storm heeft in de kustprovincies de afgelopen nacht her en der schade opgeleverd, maar van grote incidenten is geen sprake. De brandweer in de regio’s Rotterdam Rijnmond en Zuid-Holland-Zuid moest verschillende keren uitrukken. Zo viel in Maassluis (Zuid-Holland) een boom op een auto en waaide er in Vlaardingen een grote partytent om.

Lees ook: Vliegtuig mist landingsbaan op Schiphol door stevige wind

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Nederland ondervindt last van windstoten
Sluiten