Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 14 jan 2015 / 10:04 uur

Meer ontslagen door uitlatingen op sociale media

Pas op met wat je op sociale media zet, want uitlatingen op Facebook, Twitter of LinkedIn leiden steeds vaker tot ontslag ‘op staande voet’. Vergeleken met een paar jaar terug krijgen juridisch dienstverleners te maken met "substantieel meer” ontslagzaken waarin sociale media worden aangedragen als reden voor het de laan uitsturen van een werknemer.

Lees ook: Woede om ontslag te oude kerstman

Maarten van Gelderen, arbeidsrechtadvocaat en oprichter van Ontslag.nl, verklaart dat het in negen van de tien ontslagzaken nog altijd gaat om bedrijfseconomische redenen of disfunctioneren. Maar in de groep die overblijft spelen sociale media vaker een rol. Deskundigen schrijven de toename toe aan mensen die nu vaker actief zijn op het web.

Kiekjes

Het hoeven niet eens per se opmerkingen te zijn: afgelopen jaar werd bijvoorbeeld een verpleegkundige op straat gezet, omdat zij haar dochter – toen Miss Nederland – tijdens een avonddienst op haar afdeling enkele foto’s in ziekenhuiskleding liet maken. De dochter plaatste de kiekjes vervolgens op Facebook en zo kwam de zaak aan het rollen.

Lees ook: Brit op staande voet ontslagen na tweet

DAS, een van de grootste juridische dienstverleners van Nederland, behandelde vorig jaar driehonderd ontslagzaken waarin dit speelde, bevestigt een woordvoerder na berichtgeving van de Volkskrant. Dat waren er "tientallen meer” dan in voorgaande jaren. Ook Achmea Rechtsbijstand signaleert een stijging, al gaat het hier nog wel om heel weinig zaken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Meer ontslagen door uitlatingen op sociale media
Sluiten