Ruben Eg
Ruben Eg Nieuws 27 jan 2015 / 10:12 uur

Mansveld verdedigt megasalaris nieuwe ProRail-baas

Staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur blijft achter het besluit staan om de nieuwe ProRail-baas Pier Eringa een aanzienlijk hoger salaris te geven dan de vastgestelde norm voor het semioverheidsbedrijf.

De nieuwe topman van de spoorbeheerder strijkt met een basissalaris van 207 duizend euro per jaar niet alleen veel meer op dan zijn voorganger, maar ook behoorlijk meer dan premier Mark Rutte. Omdat hij afziet van bonussen en behoorlijk inlevert in vergelijking met zijn vorige baan, knijpt Mansveld voor dit ‘specifieke geval’ een oogje toe.

Ophef

In de Tweede Kamer was verontwaardiging over het salaris van Eringa ontstaan. In een reactie erkent Mansveld dat de beloning voor Eringa in strijd is met de afspraken voor topsalarissen bij ProRail. Bestuurders van het bedrijf mogen jaarlijks een basissalaris van ‘slechts’ 188 duizend euro ontvangen.

Lees ook: Oud-politieman nieuwe spoorbaas bij ProRail

Voor Eringa wordt een uitzondering gemaakt, omdat hij de ‘meest geschikte kandidaat’ is voor de ‘hoge eisen’ die aan de nieuwe ProRail-baas worden gesteld. Mansveld wil een ‘intensief en gedegen veranderingstraject’ doorvoeren bij de vaak bekritiseerde spoorbeheerder. „Niet alleen zijn ervaring telt daarbij, maar ook het feit dat hij hiermee zichtbare resultaten heeft behaald”, schrijft Mansveld de Kamer.

Inleveren

Ook meent Mansveld dat Eringa ‘zeer gemotiveerd en toegewijd’ is voor de functie. De oud-politieman levert 30 duizend euro per jaar in om van bestuursvoorzitter bij het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht over te stappen.

Eringa krijgt daarbij geen bonus bij ProRail, gaat er met zijn pensioen op achteruit en neemt bij ontslag genoegen met een vergoeding van 75 duizend euro. Normaal krijgt een weggestuurd bestuurslid van het bedrijf een jaarsalaris mee.

Voorganger

De in juli vorig jaar vertrokken spoorbaas Marion Gout-van Sinderen tekende bij haar aantreden in 2011 voor een jaarsalaris van 188 duizend euro. Via bonussen en onkostenvergoedingen verdiende ze in 2012 en 2013 bij elkaar 209.565 en 211.171 euro in totaal.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Mansveld verdedigt megasalaris nieuwe ProRail-baas
Sluiten