Ruben Eg
Ruben Eg Nieuws 8 jan 2015
Leestijd: 4 minuten

Kouachi-broers: van wietrokers tot jihadkillers

Wie zijn de, vermoedelijke, daders van de moordpartij op de redactie van het satirische tijdschrift Charlie Hebdo in Parijs?

1980-1982:

Saïd (34) en Chérif Kouachi (32) worden geboren in het 10e arrondissement van Parijs. Hun ouders zijn Fransen van Algerijnse origine. Naar verluidt worden de broers op jonge leeftijd wees, en groeien ze op in een weeshuis in Bretagne.

2003:

Terug in Parijs vervallen de broers na vier mislukte studies in de criminaliteit, zoals diefstal en drugshandel. Chérif wordt pizzabezorger, heeft vriendinnetjes en zou ook een keer wiet hebben gerookt. In de moskee Adda’wa nabij metrostation Stalingrad, niet ver van station Gare Du Nord, ontmoeten de twee een zekere ‘emir’ Farid Benyettou. Hij radicaliseert de broers met godsdienstlessen bij hem thuis. Ze sluiten zich aan bij diens rekruteringsnetwerk Buttes-Chaumont, dat jonge Parijzenaars ronselt voor de strijd in Irak.

2005:

Chérif wordt gedreven door de mishandeling van gevangenen in de Abu Ghraib-gevangenis in Bagdad. Hij wil via Syrië naar Irak vertrekken om tegen de Amerikanen te vechten. Vlak voor zijn geplande vertrek in januari 2005 wordt hij opgepakt. Zijn advocaat omschrijft hem voor de rechter als een ‘ideaal doelwit voor islamitische predikanten’: „Hij drinkt, rookt, heeft geen baard. Alleen voetbal interesseert hem.” De rechter veroordeelt Chérif toch tot drie jaar cel, waarvan achttien maanden voorwaardelijk.

2008:

Chérif en Saïd komen in beeld bij een onderzoek naar een poging om de veroordeelde terrorist Smaïn Aït Ali Belkacem te helpen ontsnappen. Belkacem pleegde in 1995 een aanslag op het metrostation Musée d’Orsay in Parijs. Hierbij vielen 30 gewonden. Er is onvoldoende bewijs tegen de broers, ondanks dat bij een huiszoeking jihadistisch materiaal, pornografie en afbeeldingen van kindermisbruik op een computer wordt gevonden.

2010:

De broers verdwijnen van de politieradar. Chérif zou zich na een pelgrimsreis naar Mekka willen terugtrekken op het platteland bij Reims met zijn inmiddels volledig gesluierde vrouw. Ook Saïd zou naar de noordelijke stad zijn verhuisd. Onduidelijk is of zij alsnog naar Syrië zijn vertrokken om te vechten of elders een militaire training hebben gekregen. Hun koele handelen bij de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo geeft wel die indruk. Een passant hield hen eerst voor leden van een antiterreureenheid. Na het bloedbad riep één van de broers dat ze de aanslag pleegden voor al-Qaida in Jemen.

2015:

Chérif en Saïd richten een bloedbad aan op het redactiekantoor van het satirische tijdschrift Charlie Hebdo in Parijs.

11.00 uur: De twee arriveren in een zwarte Citroën bij de redactie aan de Rue Nicolas Appert. Mensen in omliggende kantoorgebouwen zien hen op straat staan, gemaskerd met bivakmutsen en gekleed in zwart met Kalasjnikovs. „Vertel de media dat we van al-Qaida in Jemen zijn”, roepen ze naar verbaasde omstanders.

11.02 uur: Bij de entree van het gebouw beginnen de broers met schieten. De portier is het eerste slachtoffer. De trap wordt bezaaid met bloed van gewonden.

11.04 uur: Tekenaar Corinne Rey verlaat de redactie, om haar kinderen bij een dagverblijf op te halen. Chérif en Saïd bedreigen haar. Uit angst opent ze de deur met haar toegangscode. Ze duikt vervolgens onder een bureau.

11.05 uur: Op de redactie stormen de broers een zaal binnen, waar net een redactievergadering plaatsvindt. Heel koeltjes worden de aanwezige mannen van de vrouwen gescheiden en de namen van acht tekenaars en redacteuren omgeroepen. Deze schieten zij vervolgens gericht neer; zeer professioneel, verklaren overlevenden. Ook een agent die uitgever Charb bewaakt en een journalist die de redactie bezoekt worden neergeschoten.

11.10 uur: In nog geen tien minuten staan Chérif en Saïd weer buiten. Daar begint een vuurgevecht met aansnellende agenten. Een politieauto wordt met meerdere kogels doorboord en ook winkelruiten van nabijgelegen panden worden geraakt.

11.14 uur: Eén andere agent wordt getroffen als de broers in hun auto willen stappen. Als hij op de grond ligt, lopen zij kalmpjes naar hem toe voor het genadeschot. „We hebben wraak genomen voor de profeet Mohammed! We hebben Charlie Hebdo vermoord!”, roepen ze als ze terughollen naar de auto en in noordelijke richting wegscheuren. Eén schutter lijkt nog een schoen van de straat op te rapen voor het instappen.

13.35 uur: De vluchtauto wordt gevonden bij Porte de Pantin in het noorden van Parijs. Daar zijn de broers overgestapt in een andere auto; een grijze Renault die ze van een toevallige automobilist stelen. De politie vindt in de zwarte Citroën opvallend genoeg de identiteitskaart van Saïd. Onduidelijk is of deze per ongeluk, of juist expres is achtergelaten.

14.30 uur: De politie doet invallen in appartementen in de buitenwijken Seine-Saint-Denis en Gennevilliers, mogelijk de woningen of schuiladressen van de twee broers. Ook in Reims wordt gezocht. De 18-jarige Hamyd Mourad wordt door de politie als derde schutter of bestuurder van de vluchtauto beschouwd. Hij is de zwager van hoofdverdachte Chérif.

23.00 uur: Mourad meldt zich op het politiebureau in Charlevile-Mézières ten noorden van Reims. Hij beweert tijdens de moordpartij op school te hebben gezeten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Kouachi-broers: van wietrokers tot jihadkillers
Sluiten