Metro
Metro Nieuws 27 jan 2015 / 18:00 uur

Koningspaar plaatst herdenkingskaars in Auschwitz

Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en minister-president Mark Rutte hebben vanmiddag een kaars geplaatst op de gedenksteen voor de Nederlandse slachtoffers van het voormalige nazi- concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau. Ze deden dat in gezelschap van Ernst Verduin, de officiële vertegenwoordiger van de Nederlandse overlevenden van het kamp die zelf in 1943 in Auschwitz terecht kwam.

Vertegenwoordigers van 49 landen plaatsten een kaars rond het monument van kamp Auschwitz II-Birkenau, het grootste van de vernietigingskampen in en rond het Poolse Oswiecim en Brzezinka. Anders dan 10 jaar geleden bij de 60e herdenking van de bevrijding van het kamp, gebeurde het plaatsen van de kaarsen gelijktijdig door alle delegaties, om de tijd buiten in de sneeuw te beperken.

Plechtigheid

Het plaatsen van de kaarsen volgde op een 2 uur durende plechtigheid in een grote de tent voor de ‘Poort des doods’, de toegang tot het kamp. De tent was neergezet omdat het 10 jaar geleden bij de herdenking met name voor de aanwezige bejaarde overlevenden veel te koud was geweest.

Lees ook: Drone toont omvang concentratiekamp Auschwitz

Koning Willem-Alexander kreeg daar van de Polen een ereplaats, naast de Poolse president Bronislaw Komorowski. Achter de koning zat minister-president Mark Rutte. Koning en premier droegen een keppeltje, een Joodse hoofdbedekking.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Koningspaar plaatst herdenkingskaars in Auschwitz
Sluiten